ЕЦБ остави лихвените проценти на изчакване в четвъртък и не разкри никакви други мерки, които да подкрепят крехкото възстановяване на еврозоната, въпреки че прогнозира ниска инфлация през идните години.

Председателят на ЕЦБ, Марио Драги, характеризира като “относително ограничени” ползите от техническата възможност за облекчаване на кредитните условия, което предполага, че банката или няма да направи нищо или ще предприеме смели действия в случай, че перспективите се влошат.

ЕЦБ остави основния си лихвен процент на 0,25%, ход, който бе масово очакван от пазарите, и задържа лихвите по депозитите, които плаща на банките срещу възможността да разполага с парите им овърнайт, на нула.

Драги заяви, че най- новата икономическа информация предполага, че възстановяването е факт и засега няма нужда от допълнителни тласъци, предаде БНР.

“Ние видяхме изходните си икономически прогнози потвърдени до голяма степен” заяви Драги на пресконференцията след края на това, което той описа като “задълбочена дискусия” относно лихвените проценти и други инструменти на политиката на банката. “Новините, които бяха обявени след последното заседание относно паричната политика са също, бих казал, до голяма степен положителни”.

Еврото скочи спрямо долара до най- високата си стойност от декември насам и до връх спрямо йената, последно видян на 23 януари, след като ЕЦБ сигнализира, че няма нужда от нови икономически стимули.