В последния технически анализ на Химимпорт от началото на януари определихме изключителната важност на нивото от 2.40 лева за акция.

Предвид на факта, че от посоченото ниво ни делят няколко стотинки е време отново да погледнем каква е техническата картина при холдинга и какво можем да очакваме през следващите месеци.

Важността на нивото при 2.40 лева се предопределя от ключовото за много от техническите анализатори Фибоначи-ниво, или 61.8-процентната корекция на спада от върха през 2011 г. до дъното през 2012 г.

Въпросът, който всеки инвеститор ще си зададе, е какво ще се случи от тук нататък при евентуално преодоляване на посоченото ниво.

Според техническия анализ трайно пробиване на тази ключова съпротива (за наличието на която ще е задържане на цената над 2.40 поне за седмица-две) би трябвало да е последвано от бързо и рязко поскъпване (може би в месеците до края на годината) за нов тест на върха от 2011 г., който е при ниво от 3.6 лева за брой.

Подобен сценарий би бил напълно реалистичен предвид на факта, че акциите на компанията изостават сериозно зад ръста на борсата като цяло.

За сравнение индексът на сините чипове SOFIX е при най-високата си стойност от близо пет и половина години, така че напълно реалистично е да очакваме позицията да се опита да тества върха си отпреди две години.

Разбира се, това е оптимистичният сценарий и сценария в случай на пробив и трайно задържане над ключовото ниво от 2.40 лева, което би трябвало от съпротива да се превърне в непреодолима подкрепа при „истински пробив“.

Какво би се случило, ако 2.40 лева остане в сила или наблюдаваме фалшив пробив?

В техническия анализ има термин „фалшив пробив“ или още „капан за бикове“. Това е случаят, при който ключово ниво на съпротива е преодоляно временно, но впоследствие цената не успява да формира „база“ над нивото и се връща под него.

При развитието на подобен сценарий биковете остават в „капан“ и реализират загуби от последващо връщане в цената на акциите.

Аналогия какво ще се случи можем отново да търсим в графиката по-горе. Както се вижда от нейното начало, след силното поскъпване от 1.40 до 2.60 имаме именно подобен пробив на ключовото ниво от 2.40.

Движението е последвано от корекция, спряно от психологическата граница от 2.00 лева. Разбира се, трябва да споменем, че тогава нивото от 2.40 все още не е било формирано като силно ниво на съпротива, каквото е в момента (фибоначи ниво).

Последват още няколко опита за тест и връщане под ключовата граница от 2.00 лева, преди да станем свидетели на формирането на връх при нива от 3.60, което според нас ще е целта на настоящото повишение при акциите на холдинга.

Казано по друг начин, неуспешен пробив и задържане над 2.40 лева може да доведе до риск за по-сериозна корекция и тест на психологическото ниво от 2 лева.

За да се потвърди наличието на възходящ потенциал за тест на върха от 2011 г., единственото задължително условие е акциите на холдинга да не се понижават под 2 лева.

Ако ще ставаме свидетели на по-нататъшен ръст при позицията, всяко доближаване до тази граница най-вероятно ще инициира значителни покупки и оттласване от него.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.