2 700 000 работещи осигуряват пенсиите на 2 200 000. Процесът на смаляване на разликата между двете групи се ускорява, казаха по Нова тв експертите в областта Иван Нейков и Мика Зайкова.

Тези цифри означават, че 1.5 работещи издържат един пенсионер. Все по-малко са работещите, все повече - пенсионерите, но не би трябвало съотношението се обърне, уточни бившият социален министър.

Със замразяването на пенсионната възраст България увеличи броя на излезлите в пенсия, имаме и над 400 000 безработни, поясни Нейков. Според него, в момента сме в много тежка ситуация и трябва да се търсят решения за излизане от кризата в системата за осигуряване.

Безработицата в момента е над 12%, каза бившият социален министър Иван Нейков. Според него ситуацията се усложнява още повече с факта, че като не стигат парите на НОИ, се бърка в Републиканския бюджет, за да плащат пенсии и осигуровки. Става дума за над 50%, поясни той.

Проблем ще има след 30-40 години, когато 30% от хората които имат право, няма да получават пенсия според Световната банка, напомни Нейков.

Достойна пенсия е, ако вие получавате Х лв, а заместващият доход да е 70-80% от тези пари, уточни в допълнение експертът Мика Зайкова.

Повишаване на пенсиите може да стане само при хората, които се осигуряват за втора пенсия и трупат пари по собствена сметка, смята Нейков. В универсалните фондове в момента има натрупани 7 млрд. лв, уточни той.

Това не е пенсия, а добавка към пенсия, добави Зайкова. От първия стълб човек ще получава около 35% от заплата си, около 20% ще има от универсалния стълб и около 15% от третия стълб, обясни Нейков като уточни, че от универсалните фондове ще се получават пари чак след 2018-2020 година. Сега никой не може да се пенсионира от универсалния фонд, тъй като той не е натрупан. Чак след 2020 г. ще се знае какви пенсии ще дава той, каза експертът.

Що се отнася до добавката към пенсите за Великден Нейков заяви: "Ако може да се даде, нека се даде, нищо, че винаги ще има доволни и недоволни".

Той посочи още: "Продължаваме да слагаме знак за равенство между пенсионер и беден, а това не е вярно. Има пенсионери, които разчитат само на пенсия, но има и такива с магазини на "Витошка". Като ще правим подпомагане, да го правим по отношение на ония, които имат нужда, тези с магазините няма да се наведат да вземат 20-те лева"