Приемам моето водачество като доверие и осъзнаване на значението на тези избори. Социалистите трябва да даваме своя принос, а моето водачество показва отношението ми и ангажиментите към приноса. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, информира БГНЕС.

Станишев бе утвърден от пленума на БСП за водач на евролистата на социалистите. На второ място е досегашният евродепутат Илияна Йотова, следвана от Георги Пирински, Петър Курумбашев и Достена Лаверн.

Станишев каза, че в момента са на правата на едно дългогодишно противопоставяне между социалистите и консерваторите. "Предлагаме по-демократична и свободна Европа и ще следваме тази политика, каквито са и приоритетите на БСП за тези избори", каза Станишев. Според него, европейският вот ще бъде натоварен с друг смисъл във вътрешнополитически план. "Хората трябва да си отговорят дали искат завръщането на предишните 4 години, или искат тази промяна, която започнахме – да живеем в свободна и социална перспектива с възможности за всички хора", подчерта лидерът на БСП.

Станишев допълни, че в листата има хора, които са се доказали със своята позиция. "Има и много хора, които са представители на гражданското общество. Това, което се случи с Ивайло Калфин, няма да ни спре да бъдем партия, отворена към обществото", подчерта Станишев.

Лидерът на БСП се обяви за почтена и открита кампания, в която политиката трябва да бъде превърната в разговор, защото в България тя се е превърнала в махленска разпра и ГЕРБ имат принос към това. "Искаме хората да почувстват, че може да се прави политика и по друг начин и всички хора, които са в тази листа имат кауза", каза още Станишев, според когото трябва да тръгне на срещи с хората по страната, на които идеите на БСП да бъдат разяснени.

Лидерът на БСП подчерта, че Столетницата има амбицията да бъде първа политическа сила и ще работи за това, а броят на евродепутатите ще зависи от избирателите, като най-точната прогноза ще бъде на 25 май вечерта.

Достена Лаверн заяви на свой ред, че много разчита по време на предизборната кампания да бъдат засегнати важните теми на европейския дебат. Поради тази причина Лаверн призова и медиите да работят за това. "Смятам, че можем да бъдем авангард за нова и социална Европа и за промяна на неолибералния курс", каза Достена Лаверн и призова за настъпването на "Европейската пролет".

Ето и евролистата на социалистите:

Сергей Дмитриевич Станишев, Илияна Малинова Йотова - досегашен член на ЕП, Георги Георгиев Пирински, Петър Атанасов Курумбашев, Достена Христова Ангелова-Лаверн - издигната от ИК, Коалиционен партньор - ПБСД, Евгени Захариев Кирилов - досегашен член на ЕП, Александър Тихомиров Симов, проф. Андрей Лазаров Пантев, Ия Тодорова Петкова- Гурбалова, Пламен Димитров Чернев, Стоян Ташков Ташков, Наталия Стоянова Стоянова - Петрова, Катя Колева Келевска, Момчил Стефанов Неков, проф. Николай Филев Джагаров, Николай Асенов Тишев.