Ню Йорк измести Лондон като водещия финансов център в света за първи път след като лондонското Сити бе разтърсено от поредица скандали и въпроси за мястото на Великобритания в Европейския съюз.

Ню Йорк заема челната позиция в Индекса на световните финансови центрове с минимална преднина от два пункта пред Лондон, заявява Майкъл Майнели, председател на Z/Yen Group Ltd., която изготвя индекса. Хонконг и Сингапур, които са двата водещи азиатски финансови центъра са скъсили преднината между тя и Ню Йорк и Лондон до по-малко от 30 пункта при максимални 1 000, според индекса.

Най-различни скандали, между които неправомерна продажба на застрахователни полици от страна на банки, манипулации на лихвени проценти и загуби от неправомерни сделки, навредиха на репутацията за неподкупност на лондонското Сити, докато в същото плановете за референдум относно членството в ЕС хвърлят сянка върху условията на достъп до този пазар.

Ню Йорк предизвиква Лондон за челното място от въвеждането на индекса. Успехът през този път се дължи на повишаване на рейтинга на града със седем пункта и понижаване на този на Лондон с 10 пункта, което е най-голямото сред първите 50 в класацията.

“Лондон има нужда от репутация, че всеки ще получава еднакво отношение и ще може да се конкурира на честни начала,” казва Майнели. “Без голямата местна икономика зад гърба си, както е случаят в Ню орк и Хонконг, Хонконг трябва да действа повече като град-държава, както Сингапур, или да има подкрепата на икономиката на ЕС.”

Индексът, който се обновява на всеки шест месеца и в момента е в 15-тото си издание, се изготвя въз основата на онлайн проучване. За него също така се използват външни индикатори, между които класации в конкретни области като телекомуникации например. Индексът, който бе публикуван за първи път през 2007 г., взема предвид по-обхватни сфери като бизнес среда, финанси, инфраструктура, човешки капитал и репутация.

За изготвянето на индекса са събрани над 3 000 отговора на професионалисти от финансовата сфера с 25 441 оценки на различните финансови центрове в 24-те месеца до декември миналата година.