На австрийския енергиен доставчик EVN предстоят изнервящи дни, пише австрийският вестник "Курир", цитиран от БТА.

Българският енергиен министър Драгомир Стойнев поиска от дъщерното дружество на EVN в страната да изплати до сряда около 60 милиона евро на държавната енергийна компания НЕК, в противен случай лицензът на EVN в България ще бъде отнет, мениджмънтът на дружеството ще бъде изхвърлен, а самото дружество - одържавено, обобщава австрийският вестник.

Миналата седмица от ДКЕВР съобщиха, че са започнали процедура поотнемане на лиценза на три електроразпределителни дружества. Поводът е, че компаниите са си прихванали неправомерно дължими от НЕК суми. ЕРП-тата отричат да са нарушили закона.

Според говорителя на EVN Щефан Цах междувременно в спора с НЕК става дума за общо 120 милиона евро, които НЕК дължи на EVN.

В случай на отнемане на лиценза арбитражният съд ще трябва да разгледа и обезщетенията за EVN. Това би могло да излезе скъпо на България. През 2005 г. EVN купи българския доставчик за 270 милиона евро и оттогава е инвестирало 600 милиона евро, пише "Курир".

С този спор EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия в България. Държавната компания НЕК би могла да бъде сравнена по-скоро с пробита лейка, в която се изсипват пари, които изтичат някъде, отколкото с енергиен и минен концерн, пише вестникът.

В четвъртък миналата седмица президентът Росен Плевнелиев е провел среща с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц и е обсъдил притеснението на компанията от липсата на конструктивен диалог с управляващите в България, съобщиха от администрацията на президента.