Адресът Fifteen Central Park West е един от най-елитните в Манхатън. Сградата се намира точно до Сентрал Парк и е построена преди по-малко от 10 години. В нея имат апартаменти някои от най-богатите финансисти, като Лойд Бланкфайн, CEO на Goldman Sachs, както и бейзболистът Алекс Родригез.

Виж още: Най-скъпият апартамент под наем в света

Дори има книга за създаването на сградата, написана от един от авторите на проекта – Майкъл Горс, в която се разказва историята от зараждането на идеята за нея до осъществяването й. Нарича се "House of Outrageous Fortune" и разказва интересни факти, свързани с пазара на имоти в Ню Йорк.

В книгата има и доста любопитни факти около сградата. Ето няколко:

Пет строителни фирми са били поканени да наддават за парцела с адрес West 61st Street и Central Park West.

Братята Артър и Уилям Зекендорф печелят с оферта от 401 050 000 долара, което е повече от два пъти цената за земя в Манхатън по онова време.

Сградата поставя рекорди още преди да е започнало строителството. На мястото е имало хотел и един от собствениците на апартамент там е отказал да се изнесе. Компенсацията за него в крайна сметка е била 17 млн. долара. Това е най-високата сума плащане за релокация на собственик в Ню Йорк.

Строителите са похарчили огромни суми по сградата, като са вярвали, че ще имат голяма възвращаемост.

В лобито има мраморни колони и две камини.

Най-евтиният апартамент през 2005 година се е предлагал за 1.78 млн. долара. Средната цена за апартамент в Манхатън е 1.479 млн. долара.

Най-скъпият апартамент пък в момента е с цена 41.25 млн. долара.

Складовите помещения в сградата се продават за 35 000 долара. В нея има и 30 винарски изби, с цена между 50 000 и 80 000 долара.

Във фитнеса има басейн, стая за масажи и две парни бани.

Шефът на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн е сред първите, които си купуват апартамент в сградата. Той е бил обявен за продажба с цена 29 млн. долара, но му е продаден с отъпка на 25.73 млн. долара.

Апартаментът в съседство до този на Бланкфайн е купен от Стинг. Още 9 висши служители на Goldman Sachs са купили апартаменти в сградата.

Хедж фонд мениджърът Даниел Лойб поставя първия рекорд за цена, като дава 45 млн. долара за мезонет, който по онова време дори не е бил построен. Той е наддавал в търг и е спечелил пред другия желаещ – инвеститора Карл Айкан.

Така изглежда апартамент 33D, който през 2013 година се продаде за 29 млн. долара.

Наричат сградата „леговището на таралежите“, заради игра на думи. Сред собствениците има мениджъри в 36 хедж фонда.

Изчислява се, че състоянието на собствениците с имоти там е около 437 млрд. долара.

Най-големият апартамент е купен от Санди Уейл на цена 43.69 млн. долара. Според слуховете това е бил подарък за неговата съпруга за Св. Валентин.

Гледка към Сентрал Парк от апартамент 33D.

Актьорът Дензъл Уошинтън си е купил апартамент за 13 млн. долара. Заедно с неговата покупка продажбите са надхвърлили 1 млрд. долара, което е било отбелязано с парти от строителите.

Основателката на Spanx Сара Блейкли има апартамент на 37-ия етаж. Според книгата тя и съпругът й се притеснявали да живеят на такава височина и са наели специалисти, за да им изготвят план за евакуация, в случай на инцидент, като са тренирали евакуациите.

Библиотеката в апартамент 33D.

Руският милиардер Дмитрий Риболовлев е купил апартамент за 88 млн. долара през 2011 година за 22-годишната си дъщеря. През 2008 година той е предложил 75 млн. долара за друг апартамент, но в последния момент собственикът се разколебал и решил да не продава.

Дъщерята на Риболовлен - Екатерина така и не се е нанесла. През 2012 година тя посетила Ню Йорк няколко пъти за кратко, като отседнала в апартамента си, но предпочита да живее в Монако.

През 2009 година на работа в сградата са се водили 54 души.

Служителите могат да спечелят доста от бакшиши по време на празниците. През 2011 година служител е изкарал 22 500 долара от бакшиши по време на Коледния сезон.