Най-старият застрахователен пазар в света Lloyd’s of London обяви най-голямата си годишна печалба от четири години на фона на спад в застрахователните искове, свързани с природни бедствия.

Печалбата преди облагане с данъци се е увеличила до 3.2 млрд. паунда (5.3 млрд. долара) през 2013 г. в сравнение с 2.8 млрд. паунда за предходната година.

От Lloyd’s са платили по 86.8 пенса под формата на обезщетения и оперативни разходи за всеки получен паунд премийни приходи, в сравнение с 91.1 пенса през 2012 г.

Печалбите на застрахователите на Lloyd’s of London бяха повишени от по-ниските разходи, свързани с ураганите в САЩ. Стойността на исковете срещу застрахователи и презастрахователи, свързани с природни бедствия, са паднали с 52% през миналата година до около 31 млрд. долара, според най-големият презастраховател в света Munich Re.

“Сезонът на ураганите бе благоприятен, както и исковете през 2013 г.,” е заявила Инга Бийл, която през януари стана първата жена, главен изпълнителен директор на Lloyd's. “Това е най-високата печалба от 2009 г.”

Обявените резултати бяха подсилени и от освобождаването на 1.6 млрд. паунда, заделени преди това като резерви за искове. Инвестиционният доход пък е намалял с 36% до 839 млн. паунда.