След ЕВН и доставчикът на ток в Североизточна България - чешката “Енерго про”, е задействала процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Това съобщиха пред “Труд” от компанията.

Още в средата на миналата година ЕВН, която доставя ток в Южна България, заведе дело срещу страната ни в същия съд. То вече е стартирано. При “Енерго про” тече процедура по изчакване пред арбитража, при която компанията има срок доброволно да се разбере с българската държава.

Обвинението на “Енерго про” е подобно на това на ЕВН - България умишлено причинява загуби на дружеството чрез водената от нея регулаторна политика за цените на електроенергията. Сумите, за които претендират двете ЕРП-та, не са оповестени официално.

Трите частни компании, доставчици на ток - ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”, имат срок до сряда вечер да платят на държавната Националната електрическа компания (НЕК) 348 млн. лева.

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза пред журналисти, че все още няма постъпили средства, предаде БГНЕС.

Снощи се свързах с ръководството на Националната електрическа компания и до този момент няма плащания от ЕРП-тата“, каза Стойнев.

За иска от 1 млрд. лева на ЕВН, той заяви, че не смята, че е сериозна заплаха и споровете се решават в съда.