Швейцарският предприемач Рудолф Мааг успява да натрупа състояние от 1.1 млрд. долара от продажбата на медицинска техника и инвестиции във фармацевтичния сектор, в хотели и строителство. Той обаче би предпочел никой да не знае за това.

Мааг, който е на 68 г., почти никога не разговаря с медии. Преди 15 г. той за кратко е бил главен изпълнителен директор на производителя на медицинска техника Synthes-Stratec, но оттогава до голяма степен успява да избягва публичността.

“Ние много държим на личното пространство и бихме искали нещата да останат по този начин,” казва неговият зет Даниел Кьотцер, който отказва на Forbes молба за интервю с Мааг.

Мааг, който е син на месар, започва кариерата си на 22 г., като служител на швейцарската търговска компания UTC, която го изпраща в Гана за три години. Когато се завръща през през 1972 г. той се записва в бизнес училището INSEAD за MBA.

Вижте още: Таен катарски милиардер разполага с хотелска империя

Дипломира се година по-късно и започва да се изкачва в йерархията на фармацевтичната компания Sandoz AG, работейки в Бразилия и САЩ преди в крайна сметка да оглави бизнес развитието на компанията. От там той отива в гиганта в областта на денталната медицина Straumann.

През 1990 г. Мааг вижда възможност в подразделението за медицински устройства на Straumann и решава да го купи сам, превръщайки го в Stratec Medical. Шест години по-късно той листва компанията на борсата.

През 1999 г. Мааг слива Stratec с друга голяма швейцарска компания за медицински устройства Synthes, с което получава 15% в компанията и заема поста главен изпълнителен директор в продължение на година. През 2012 г. Johnson & Johnson придобива Synthes-Stratec за 20 млрд. долара.

По това време Мааг вече се занимава с други бизнес начинания. Той дарява 5.9 млн. долара на INSEAD през 2005 г., което го правят най-големият дарител в историята на училището. Той придобива 4% от фармацевтичната компания Actelion, което днес е най-скъпият му актив на стойност 487 млн. долара. Той също така купува дялове в строителната компания Implenia и луксозния хотел Bellevue в Гщаад, Швейцария.

Мааг все още притежава 12-процентен дял в Straumann Holdings, световния лидер в производството на дентални импланти, който се оценява на 390 млн. долара. Мааг е бил председател на борда на директорите на компанията от 2002 до 2010 г.

Мааг купува хотел Bellevue през 2012 заедно със своя зет за неназована сума от Томас Щрауман, наследник на компанията, в която Мааг е бил ръководител пред четвърт век. Неговият зет Кьотцер ръководи хотела, докато Мааг остава зад кулисите.

В рамките на двата дни, в които от Forbes са контактува с Кьотцер, за да разпитват за състоянието на неговия тъст, секцията за собствеността на сайта на хотела е била променена и от нея са били изтрити всякакви връзки с Мааг.