Известен със своята екстравагантност и презрение към рационалните граници, Дубай никога не се отказва от изключително амбициозни архитектурни проекти - но когато те се провалят, което се случва често, резултатът е един куп затрупани с пясък строителни обекти.

В тази страна на чудесата не само строителните обекти биват замразявани. Вижте седем от изоставените чудеса на Дубай:

1. Луксозни коли

Над 3000 изоставени луксозни превозни средства бяха преброени в Дубай в рамките само на една година.

Техните собственици се лишават от тях, за да избягат от дълговете си, които, според законите на шериата, са престъпление.

Едно такова превозно средство е Ferrari Enzo на стойност повече от 1.6 млн. долара.

Вижте още: В Дубай изоставените луксозни коли са навсякъде

2. Строителни обекти

Дубай и районите около него са изпъстрени с големи парцели земя, върху които се намират изоставени строителни материали и техника. Това са безброй проекти, започнати и прекратени заради липсата на средства.

Някои от тях биват довършвани, а други стоят изоставени в продължение на години. Като например Nakheel Tower, която е трябвало да бъде в центъра на известните изкуствени Palm Islands в Дубай.

Проектът е отменен през 2009 г. Друг проект - Burj Al Алам, също се сдобива с подобна съдба.108-етажната кула засега е купчина пясък.

3. Изкуствени острови

Изкуствените острови на Дубай, като например Palm Islands и The World, са предназначени само за свръхбогатите, които могат да си позволят цената им.

Докато някои от тях вече са разработени и се радват на световна слава, при други строителството е спряно от години. Част от тях дори постепенно потъват в морето.

Вижте още: Впечатляващи частни острови

4. Вилни селища

Jebel Ali Village, построено извън Дубай през 1977 г., е селище от около 300 вили, клуб, парк, медицински клиники и дори завод за обезсоляване на вода.

В него обаче липсва супермаркет – което означава, че жителите му трябва да пътуват за храна и вещи от първа необходимост до Дубай.

До 2011 г. селището е напълно изоставено, като проектът по-късно е възобновен.

5. Цели градове

Призрачният град Jazirat al-Hamra датира от 16 век. Той е изоставен преди около 40 години.

Много от сградите, включително жилища, крепост и няколко джамии, се разпадат в купища отломки под пустинното слънце.

Днес градът се смята за важен археологически обект и разказва на туристите любопитни факти за миналото на Дубай, както и местни легенди за духове.

Вижте още: 10 скъпи и уникални неща, които можете да видите само в Дубай

6. Круизни кораби

Луксозният трансатлантически лайнер Queen Elizabeth 2, който е служил като круизен кораб от 1969 г. до пенсионирането му през 2008 г., направи последното си пътуване от Ню Йорк до Дубай през 2009 г.

Купен от частна компания, тя е закотвен в Port Rashid с намерението да бъде превърнат в плаващ хотел с 500 стои.

Финансовата криза обаче проваля и този проект, така че корабът все още се намира на същото място пет години по-късно. Говори се, че дори е продаден на китайска компания за скрап.