Интернет гигантът Google все още не е оповестил официалните си планове за новата 6-та версия на популярния смартфон Nexus, но специалистите вече започват да излагат своите очаквания.

Според анализатори моделът ще бъде представен след конференцията за разработчици на Google на 24 юни или в началото на юли.

Очаква се Nexus да се конкурира с моделите Samsung Galaxy S5 и HTC One, ако бъде представен през лятото или да се насочи към конкуренция с iPhone 6, ако датата му на излизане бъде отложена за октомври.

Според специалисти моделът ще се отличава с две версии на дисплея – 5.2-инчов fullHD-дисплей, както и заоблен LCD дисплей с „горила стъкло“. Моделът също така се очаква да тънък и лек.

Процесорът най-вероятно ще е 64-битовият модел Snapdragon от серия 800, като смартфонът се очаква да разполага с 3 GB оперативна памет.

Най-вероятно последната версия на Nexus ще е със следващо поколение операционна система Android, известна като Lollypop.

Очаква се смартфонът да разполага с 13-мегапикселова предна камера, както и 5-мегапикселова задна камера. Според други източници възможно е да видим 16-мегапикселова камера, подобна на тази в Samsung Galaxy S5.

По отношение на вътрешната памет се очаква да има три разновидности на модела – 32/64/128 гигабайта. По отношение на свързаността най-вероятно ще разполага със стандартите Bluetooth, NFC, Micro-USB, Wi-Fi and 4G.

По отношение на цената очакванията са най-евтиният модел да започва от под 400 долара. За сравнение цените на iPhone и Galaxy стартират от 700 долара.