ТЕЦ “Варна” може да затвори врати до края на тази година. За това алармираха от КТ “Подкрепа”. Причината – до тогава трябва да се изградят специални сероочистващи инсталации по директива на Европейския съюз. Централата е важно звено в енергийната система на страната, а евентуалното й затваряне може да наруши енергийната сигурност, предупредиха от синдиката, предаде БНТ.

Преди да премине в частни ръце, ТЕЦ “Варна” е била втората най-ефективна централа у нас. Сега собственик е ЧЕЗ. В момента там работят 316 души, които ако централата затвори, ще останат без работа.

Константин Тренчев – председател на КТ “Подкрепа”, заяви: “И като прибавим и свързаните с тази дейност и други фирми, нещата отиват около 1000 души.”

За да не престане да работи ТЕЦ-ът, трябват инвестиции за екологичните подобрения. От Подкрепа допълниха, че в последните 8 години ДКЕВР е признавала договори, според които централата е закупувала въглища на цени, завишени в пъти, сравнено с тези, на които останалите топлоцентрали са закупували твърдото гориво. Направиха сравнение и с цените от борсата в Ротердам:

“За 2015-та година борсовата бъдеща цена е 80 долара за тон. В момента за месец май е 76 долара. Доставка отдавна няма, но последните доставки са били на 136 долара за тон.”, разкрива Ангел Божилов – енергиен експерт в КТ “Подкрепа”.

От ЧЕЗ отговориха, че в централата се работи със специфични антрацитни въглища, които не се търгували на въпросната борса и било некоректно да се прави такова сравнение. Допълниха, че са провели всичките си търгове за закупуване на въглища прозрачно и според изискванията на закона. Обясниха, че вече са провели и търг за изпълнител на изграждането на очистващите инсталации на централата. В момента водели технически преговори с кандидат – изпълнителя на обществената поръчка, а необходимото финансиране било осигурено.

Оставало да се избере и подходяща регулаторна рамка, която да позволи на ЧЕЗ да даде старт на инвестицията.