Турското правителство реши да отмени блокирането на Twitter, наложено преди две седмици след публикуването на обвинения в корупция срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщи телекомуникационният регулатор (TIB).

"Започнахме процедура за отмяна на забраната на Twitter", заяви представител на TIB. Решенията на съда, които оправдаваха забраната, бяха оттеглени днес следобед от сайта на регулатора.

Турският Конституционен съд реши вчера, че тази мярка представлява нарушаване на свободата на словото и нареди незабавната й отмяна. Достъпът до Twitter беше блокиран в нощта на 20 срещу 21 март по инструкция на премиера Реджеп Тайип Ердоган с цел да се прекрати ежедневното разпространение в интернет на обвиненията в корупция срещу правителството му преди местните избори на 30 март.

Решението, последвано от блокиране на платформата You Tube преди една седмица, предизвика лавина от критики в цял свят относно авторитарния подход на Ердоган, който е на власт в Турция от 2002 г., припомня БГНЕС.

Въпреки обвиненията в корупция, премиерът спечели убедително местните избори в неделя, които бяха от ключово значение за политическото му бъдеще. Той може да обяви кандидатурата си за президентските избори през август.