Радикалната икономическа политика, водена от министъr-предсeдателя на Япония Шиндзо Абе е спомогнала не само за поскъпването на цените на акциите на японските компании през миналата година, но е повишила и състоянието на 50-те най-богати японци, според класацията на Forbes.

Най-богатият японец, според класацията е основателят на водещата японска интернет компания Softbank Масайоши Сон. Неговото състояние се оценява на 19 млрд. долара или с около 10 млрд. долара в сравнение с година по-рано.

Миналата година Масайоши Сон заемаше третото място, но от състоянието му тогава отчита най-голям ръст както в процентно така и в реално изражение, благодарения на поредицата придобивания осъществени от Softbank. След като купи дялове във финландската Supercell и щатската Brightstar, Softbank придоби и 70% от Sprint Nextel.

Акциите на Softbank са поскъпнали с 90% през последната година и се търгуват на цена от около 8 144 йени (78 долара).

Трябва да се отбележи, че класацията на най-богатите хора в Япония е съставена изцяло от мъже. През миналата година министър-председателят Абе обеща значително да подобри присъствието на жените в трудовата сила до 2020 г. като част от плана му за икономически реформи.

За разлика от световната класация на милиардерите на Forbes, японската класация включва и семейните богатства. Личното състояние на човек трябва да надхвърля 500 млн. долара за да попадне той в класацията като прагът бе вдигнат от 400 млн. долара през миналата година, но от Forbes вземат предвид и семейният дялове в дадена компания.

Представители на сектора на търговията на дребно окупират челните места в класацията. Осем от 10-те най-богати японци са натрупали състоянието си от търговия на дребно.

Шестдесет и пет годишният Тадаши Янай, основател и главен изпълнителен директор на Fast Retailing, една от най-големите азиатски вериги за облекло, отстъпва първото място в класацията и тази година е втори.

Въпреки това състоянието на Янай е нараснало от 15.5 млрд. долара до 17.8 млрд. долара.

По-голяма част от печалбите на Fast Retailing идват от магазините на марката Uniqlo.

Челната тройка се оформя от Нобутада Саджи, главен изпълнителен директор на компанията Suntory, основана от неговия дядо.

Състоянието му се оценява на 11.2 млрд. долара. През миналата година Suntory отдели подразделението си за безлкохолни напитки в отделна компания Suntory Beverage & Food, набирайки 4 млрд. долара на борсата. Suntory все още протежава 60% от публично търгуваната вече компания. През януари Саджи обяви, че останалата част от компанията ще се слее с щатската Beam в сделка на стойност 16 млрд. долара.

Хироши Микитани, председател и главен изпълнителен директор на най-голямата японска компания за електронна търговия Rakuten, запазва четвъртата си позиция с лично състояние оценявано на 7.7 млрд. длара, или с 1.3 млрд. повече от предходната година.

Микитани увеличи значително обхвата на дейност на Rakuten чрез поредица придобивания, между които щатската Buy.com, дял за 100 млн. долара в уебсайта Pinterest и придобиването на приложението Viber за 900 млн. долара.

Вижте още: Милиардерът зад японския алкохолен гигант Suntory

Петото място в класацията е за Такемицу Такидзаки с 6.2 млрд. долара.

Той е председател на Keyence, световен доставчик на сензори и други електронни компоненти за системи за заводска автоматизация. Вследствие на сериозната си развойна дейност компанията разполага с множество технологични патенти. Средната заплата в компанията е 100 000 долара, а акциите на Keyence са послъпнали с над 40% за последната година.

Местата от шесто до десето се заемат от Кунио Бусуджима (5 млрд. долара), основател на производителя на игрални автомати Sankyo; Акира Мори и семейство (4 млрд. долара), оглавява Mori Trust, която притежава 89 сгради отдавани под наем и 29 хотела; Масатоши Ито (3.4 млрд. долара), почетен председател на най-голямата компания за търговия на дребно в Япония Seven & I, която притежава веригата 7-Eleven; Кейчиро Такахара (3.3 млрд. долара),основател и председател на Unicharm; и Масахиро Мики (2.8 млрд. долара), притежател на компнаията за обувки LaCrosse Footwear.