Брутният вътрешен продукт ще нарасне през тази година с 2.1%, а не с 1.8%, както е планиран бюджетът, съобщи днес на извънредна пресконференция министърът на финансите Петър Чобанов.Новата средносрочна прогноза на министерството предвижда през 2017 г. икономическият растеж да се ускори до 3.4%

Общо 265 млн. лева допълнително ще бъдат заделени за пенсии през 2015 г. ,съобщи финансовият министър, цитиран от Дарик

Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168,50 лева от 1 юли 2017 г. Пенсиите ще се увеличат по швейцарското правило. Минималната работна заплата ще расте всяка година, както и размерът на максималния осигурителен праг. Останалите социални плащания са „въпрос на дискусия", като може да се очаква увеличение и по други направления. Това ще стане ясно през септември, когато ще започне изработването на бюджет 2015 г.

"Допълнителният ресурс за пенсии, който ще бъде отделен е 265 млн. лв. Сами разбирате, че това един значителен допълнителен ресурс. По 100 млн. лв. на година ще бъдат за великденски и коледни добавки за пенсионерите. Те ще бъдат разчетени и заложени в бюджета от самото начало като възможност за даване на такива допълнително добавки", каза финансист номер едно.

Управляващите ще продължат политиката си за повишаване на минималната работна заплата и в края на периода - през 2017 година, тя ще достигне 450 лева.

Повишаването на минималната работна заплата ще доведе до корекции на редица бюджети, обвързани с нея, което пък ще наложи осигуряването на допълнителен ресурс.

Предвижда се и да продължи актуализирането на добавките за деца с увреждания, които в бюджета за настоящата година бяха увеличени до 240 лева, а от догодина те ще бъдат 270 лева.

Финансовият министър допълни, че ще бъдат увеличени субсидиите за образование, като и ще има повече пари за местните власти.

Здравните и осигурителни вноски ще запазят размера си до 2017 г. Ниските данъчни ставки ще бъдат запазени.

Чобанов заяви, че въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде обсъдено през септември.