Шерил Сандбърг вече не е милиардер след като цената на акциите на Facebook падна с 9% за два дена до най-ниското си ниво от 30 януари насам. Така състоянието на главният оперативен директор на най-голямата социална мрежа в света вече се оценява на 980 млн. долара.

Сандбърг е продала около половината от акциите си във Facebook, откакто компанията излезе на борсата преди две години. Най-скорошната й продажба е била сряда, когато Сандбърг се е освободила от 283 000 акции на обща стойност 13.6 млн. долара, след приспадане на данъци.

Оставащите акции на Сандбърг във Facebook струват малко над 630 млн. долара и все още съставляват по-голяма част от състоянието й. От продажбите на акции тя е натрупала около 320 млн. долара. Сандбърг също така разполага опции за придобиването на акции на Facebook на стойност 23 млн. долара, както и малки дялове в Walt Disney Co. и Starbucks, с които тя се е сдобила докато е била в бордовете на директорите на тези компании.

Когато преди около месец излезе класацията на милиардерите на Forbes Сандбърг бе една от едва 32-те жени в нея, които са натрупали състоянието си сами. Някои от останалите бяха основателката на Spanx Сара Блейкли, модната дизайнерка Тори Бърч и Опра Уинфри.

Сега след като Сандбърг вече не е в класацията главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard Мег Уитман остава единствената жена милиардер, която оглавява технологична компания.