На този Великден ще купуваме агнешко от 12 лева нагоре. Такава е цената в повечето вериги. Цената на живо тегло е 4 - 6 лв. за килограм. В магазините започва от 12 лева. Оскъпяването е в пъти.

Проблемът е, че в София, Варна, Пловдив и други големи градове агнешкото във фермите е било капарирано месеци по-рано от големи прекупвачи, магазини, дори от приятели на фермерите. Сега на практика агнета за продан почти няма.

Вкусното агне преди всичко трябва да бъде отгледано по естествен път. Великденското агне трябва да е около 20 килограма и да е така нареченото млечно агне - натрупало тегло преди всичко от майчиното мляко.

По пътя от кошарата до витрината агнешкото минава през няколко ръце и разбира се, всеки си слага печалбата. Така стигаме до цени от 13.50 лв. за агнешка плешка и 15.50 лв. за агнешки бут.

На витрината пише "Произход България" и според търговци от 13 до 15 лв. е справедливата цена за българско агнешко месо в магазина, посочва bTV.

В кошарата агнетата са поне наполовина по-евтини, но проблемът е друг. Хубави български агнета трудно стигат до магазина, просто защото са в малки количества.

Да си купиш агне от фермата или магазина си има своите "за" и "против". В кошарата виждаш какво купуваш, но не знаеш как е гледано. В магазина поне се предполага, че за всеки килограм месо има документ, че то е безопасно.