Акционер в най-голямата руска социална мрежа Vkontakte е завел дело срещу главния изпълнителен директор на компанията Павел Дуров за контрола над услуга за чат, която той е създал.

United Capital Partners, която притежава 48% от холдинговата компания, собственик на VK.Com Ltd, която притежава социалната мрежа, е завел дело на Британските Вирджински острови срещу Дуров и Mail.ru Group Ltd на милиардера Алишер Усманов, която притежава останалите 52% от VK.

Фондът твърди, че VK е истинският собственик на Telegram, а не Дуров.

С цел да защити интересите на Vkontakte и в крайна сметка да постави Telegram под контрола на VK, UCP е придобила “три компании, които ръководят определени аспекти от бизнеса на Telegram” с целта да прехвърли тези компании към VK на по-късен етап.

Дуров е потвърдил това, заявявайки, че UCP “незаконно” е придобила достъп до американски компании, които държат правата върху марката Telegram на щатска територия.

Въпреки това инфраструктурата, технологиите и екипа на Telegram остават под контрола на мен и брат ми извън САЩ, е заявил Дуров. Това означава, че възможно най-лошите последствия от действията на UCP могат да бъдат промяна на името на Telegram на територията на САЩ, според него.

Дуров основава VKontakte през 2006 г. и продава 12-процентния си дял през тази година. Неговата чат услуга Telegram набра популярност, след като приложението WhatsApp бе купено от Facebook за 19 млрд. долара по-рано през годината. Telegram вече има 35 милиона потребители.