Известна на всички жени, малката черна рокля, създадена преди почти сто години, отдавна стана задължителен предмет от женския гардероб. Тя се появява през 1920 г., благодарение на Коко Шанел и Жан Пату. Първоначалната цел на роклята е да служи като масова и достъпно елегантна рокля за коктейл, а днес цената ѝ може да е от скромна до наистина сериозна.

Вижте още: Десетте най-скъпи рокли в света

Нека видим най-скъпите в историята на модата малки черни рокли.

10. Рокля на Версаче с безопасни игли: 5000 долара +

Първо роклята Versace показа Елизабет Хърли през 1994 г., която я носеше на червения килим, като момичето на Хю Грант на премиерата на "Четири сватби и едно погребение".

9. Рокля с висок разрез на бедрото Versace: 10 000 долара+

Роклята с висока цепка на бедрото за Анджелина Джоли пожъна фурор на годишната церемония на наградите "Оскар" през 2012 г. и стана световноизвестна, заедно с позата с изнасяне на десния крак.

8. Прозрачната рокля на Шер: 28 125 долара

През 1975 г. от Боб Маки облича Шер по същия екстравагантен начин като самата певица. Роклята създава илюзия за пълна голота, като само на места покрива с нишки от мъниста и украшения от пера.щ

7. Рокля Dior на Чарлийз Терон: 30 000 долара +

За явяването си на червения килим на церемонията на годишните награди "Оскар" Чарлийз Терон избра рокля от колекцията Christian Dior със силует "русалка-дълбоко деколте и гол гръб.

6. Рокля за фатални жени: 60 000 долара

Във филма "Джилда" (1946), режисиран от Чарлз Видор, Рита Хейуърт играе фатална жена. Дизайнерът Жан Луис, ангажиран за костюмите, е създал няколко невероятни тоалета, включително тази луксозна черна рокля, тъй като я смята за символ на фаталната жена.

5. Рокля на лейди Ди: 74000 долара

Винаги елегантната принцеса Даяна се появи с тази рокля през 1994 г., след като принц Чарлз призна измяната с Камила Паркър.

4. Рокля Givenchy: 923 187 долара

Създадена през 1961 г. от Хюберт дьо Живанши за американската романтична комедия "Закуска в Тифани" черната рокля стана толкова известна, все пак до голяма степен благодарение на чара на Одри Хепбърн, че се превръща в един от най-канонични малки черни рокли.

3. Черна рокля с диаманти: 3.5 млн. долара

Създадена от дизайнера Деби Винжем тази рокля тежи 13 кг и е на стойност 3.5 милиона щатски долара. Красят я 55 черни диаманта, бели диаманти, ръчна бродерия с мъниста и злато. Първо роклята е показана на луксозна яхта в клуба на милиардерите в Монако.

Вижте още: Това са най-скъпите рокли на наградите Оскар

Това са най-скъпите рокли на наградите Оскар

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Tova-sa-naj-skupite-rokli-na-nagradite-Oskar/nid-120730.html

2. Коктейлна рокля: 15 милиона долара

Най-скъпата коктейлна рокля в света, представена по време на American Gem Society през 2012 година, е създадена от КлоеРийз. Корсетът е украсен с 85 диаманта, сертифицирани от американския институт по скъпоценни камъни.

1. Оригиналната черна малка рокля Coco Chanel: безценна

Оригинална черна малка рокля Coco Chanel за първи път се появява на корицата на "Вог" през 1926 година. През същата година списанието нарича роклята "Ford", което предполага нейната простота и потенциал за успех в дългосрочен план. Оттогава най-популярната украса за черна рокля става наниз от перли.