Високопоставен служител във финансовия сектор на Лондон е успявал да избягва плащането на пълната такса за метрото за ежедневното си пътуване до и от работа в продължение на пет години.

След като бил изловен обаче, той платил дължимите 43 000 паунда (72 000 долара) само за три дни.

Финансистът от Лондонското сити, за когото се смята, че е хеджфонд мениджър, пътувал до финансовия център в английската столица от малко селце близо до Лондон на име Стоунгейт. Пътуването трябвало да му струва 24.50 паунда (40.95 долара) във всяка посока.

Вместо това той плащал по-малко от една трета от тази сума, като се възползвал от пропуск в електронната система за билети на лондонското метро.

Притежателите на карта Oyster за метрото трябва да доближат картата си до някоя от електронните машини на спирката, от която тръгват, след което да направят същото на изхода на другия край. Ако пътуващият обаче не регистрира картата при тръгването си, то при пристигането максималната сума, която може да плати, е 7.20 паунда (12 долара).

Финансистът използват този пропуск, като започвал пътуването си без да се регистрира, а след това в края на пътуването плащал глобата за това, че не се е регистрирал.

На станция Стоунгейт няма валидатори за таксуване, така че той се качвал необезпокояван на влака, с който стигал до Лондонския мост. От там се прехвърлял на друга линия до улица Кенън и излизал от метрото на тази станция, където вече се таксувал, плащайки 7.20 паунда.

Говорител на железопътната компания, управляваща линията от Стоунгейт, е заявил пред CNBC, че от компанията смятат, че човекът е извършвал тази измама в продължение на пет години - от 2008 г. до края на миналата година.

В рамките на три дни нередовният пътник е платил на компанията 42 550 паунда, след като двете страни са постигнали извънсъдебно споразумение.

Способността на този човек да плати почти веднага 42 550 паунда е поредното доказателство за разликата между индустрията на хеджфондовете и останалите, тъй като средната годишна заплата в страната е около 24 900 паунда (41 600 долара).