Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да предприеме действия, за да се бори ниската и падаща инфлация, въпреки че засега се въздържа и разочарова пазарите в последните няколко месеца, заяви финансовият министър на Португалия Мария Луиш Албикерке в интервю за CNBC.

Според нея централната банка скоро ще увеличи финансовите стимули, за да повиши инфлацията, подчертавайки твърдението на Марио Драги на последната му пресконференция, че използването на "нетрадиционни" мерки все още се обмисля.

"Може да се очаква в близко бъдеще да знаем повече подробности за това," каза Луиш Албукерке по време на срещата на МВФ във Вашингтон.

За разлика от централните банки във Великобритания, САЩ и други държави, ЕЦБ не стартира програма за изкупуване на облигации с цел стимулиране на икономиката или повишаване на инфлацията, която падна до 52-месечен минимум от 0.5% в еврозоната през миналия месец.

С постоянното си споменаване на "нетрадиционните" инструменти Драги обаче породи спекулации, че такава програма може би предстои.

Опасенията от достигане до дефлация са, че тя може да намали търсенето, тъй като хората отлагат покупките с надеждата цените да паднат още. Това може да доведе до по-ниско производство и икономическа криза.

Въпреки това ЕЦБ за пореден път не предприе никакви нови мерки след последната си среща през април, въпреки призивите от страна на организация като МВФ да го направи. Вместо това централната банка остави основната си лихва на ниво от 0.25% и запази лихвата по овърнайт депозитите си на нулево ниво.

Луиш Албукерке не е единствената, която прогнозира, че ЕЦБ скоро ще предприеме действия. Лоренцо Бини Смаги, бивш член на изпълнителения съвет на банката, сподели пред CNBC по-рано този месец, че това действия ще се материализира в рамките на "няколко месеца".

Подобно на Бини Смаги, Луиш Албукерке смята, че забавянето на централната банка се дължи на необходимостта за постигане на консенсус в 24-членния управителен съвет, в който влизат и управителите на 18-те централни банки на страните от еврозоната.