Решението световното първенство по футбол през 2022 година да се проведе в Катар бе прието с голяма доза скептицизъм.

В Катар няма (все още) подходящи стадиони, а и държавата не е сред тези, в които футболът е спорт с традиции.

Изборът на Катар е може би най-скандалният избор на домакин в историята.

Виж още: Архитектурен гаф ли един от катарските стадиони?

Според американското издание Business Insider това първенство може да се превърне в пълен провал по няколко причини. Ето кои са те:

Около 4000 работници ще загинат при строежите на стадионите

Откакто Катар е спечелила домакинството, около 1 200 работници от Непал и Индия са загинали при трудови злополуки. Данните са на Международната конфедерация на профсъюзите ( International Trade Union Confederation). До 2022 година организацията очаква този брой да нарасне до 4 000.

Обвинения в подкупи

През 2012 година делегатът на ФИФА от Бразилия Рикардо Теиксера се оттегли от поста си, след като стана ясно, че 1 година след избора на Катар в сметката на 10-годишната му дъщеря са постъпили 3.4 млн. долара.

Според британския вестник Telegraph най-вероятно плащането е направено от бившия президент на Барселона Сандро Росел.

Друг висш служител във ФИФА е получил 2 млн. долара от катарска фирма след гласуване за Катар. Джак Уорнър е изключен от ФИФА и етичната комисия му забранява да членува в организацията до живот.

В момента ФБР разследва плащане от 2 млн. долара към него от катарска фирма.

Катар използва робски труд за строеж на стадионите

В британския Guardian бе публикуван обширен материал за работниците на строежите в Катар. Това са най-често имигранти от Непал и Индия.

Те работят за по-ниско от обещаното заплащане, в непосилна жега, живеят в мизерни лагери, а паспортите им обикновено се конфискуват до приключване на договора, така че да не могат да си тръгнат по-рано.

Само от юни до август 2013 година на катарски строежи са загинали 44 работници от Непал!

През лятото температурите стигат до 45 градуса по Целзий

По време на кандидатурата на Катар държавата заяви, че първенство ще се проведе през лятото. Вече обаче на всички става ясно, че това няма как да се случи. ФИФА ще гласува следващата година вероятността първенството да се проведе през зимата.

Цената на първенството ще бъде около 200 млрд. долара

Това е пет пъти повече от сумата, която Русия похарчи за Олимпиадата в Сочи.

Голяма част от парите ще отидат за строеж на стадиони, макар че Катар ще построи само 8 стадиона (вместо предварително планираните 12).

Хомосексуалните отношения са забранени от закона

Президентът на ФИФА предупреди феновете с хомосексуална ориентация, че ако искат да посетят първенството в Катар, трябва да се въздържат да афишират сексуалността си.

Все още няма готови стадиони

Всички стадиони ще бъдат построени от нулата. Това е доста скъпо начинание, което може лесно да излезе извън бюджета си.

Цели градове все още не съществуват

Трябва да се построят не само стадиони, но и хотели и друга инфраструктура. За сравнение – на Южна Африка бяха необходими само 3.5. млрд. долара, за да приеме първенството.

Финалът ще бъде в град Лусаил, който все още не съществува.

Футуристичните стадиони, които Катар обеща, са невъзможни на практика

В кандидатурата си Катар обеща футуристични стадиони с невероятна система за охлаждане, която да позволи първенството да се играе през лятото.

По-късно обаче фирмата, която трябваше да ги строи, заяви, че тези планове са скандално скъпи и вредата за околната среда би била голяма.

Световно първенство през зимата би било в конфликт с европейските първенства

Повечето големи играчи имат ангажименти към клубовете си, които не биха отменили. Да се играе Световно първенство през зимата би означавало да се отлагат мачове от английското, италианското и испанско първенство, което не е никак лесно.

ФИФА ще трябва да води нови преговори за ТВ права

Ако първенството е през зимата, ФИФА ще трябва да води нови преговори с телевизиите.

Fox са платили 425 млн. долара за следващите две световни първенства по футбол, но при условие, че са през лятото. През зимата те могат да съвпаднат с мачовете по американски футбол.

В САЩ няма кой да гледа европейски футбол през зимата

В САЩ футбол се гледа само по време на Световно първенство. Но ако то е през зимата, например през януари, може да се засече с първенството по американски футбол и така американските зрители ще бъдат загубени.

На стадионите най-вероятно няма да се продава бира

В Доха алкохол се продава само в някои хотели и барове. На публични места не може да се пие алкохол.

Това ще бъде „най-трезвеното“ първенство по футбол в историята.