Близо 30 екологични проекта събра шестото издание на грантовата програма на Мтел.

В продължение на един месец – до 22 април, неправителствени организации и читалища изпращаха своите кандидатури, насочени в областите опазване, поддържане и възстановяване на местообитания или популации на видове и насърчаване и популяризиране на практики за биологично земеделие.

Събраните кандидатури ще преминат през три етапа на оценка, като ще бъдат оценявани качеството на проекта, заложения бюджет, очакваните резултати, ефект и капацитет на организацията.

На първия етап всички проекти ще се разглеждат от програмния екип на фондация „Помощ за благотворителността в България, която подпомага Мтел в осъществяването на грантовата програма. Проектите, преминали на втори етап, ще бъдат оценени и класирани според колективно достигнати препоръки за решения.

На финалния трети етап Комисия за разпределяне на средствата ще определи проектите, между които да бъде разпределен общия бюджет от 50 000 лева. В комисията участие взимат представители на медии, неправителствени организации, общественици. Максималната сума, която ще бъде предоставена за безвъзмездно финансиране на един проект е 15 000 лева.

За финансиране по Мтел еко грант кандидатстват организациите, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и определени за извършване на дейност в обществена полза. Читалища, регистрирани по Закона за читалищата и ЗЮЛНЦ, също могат да подават кандидатури. Всяка организация има право да кандидатства само с един проект.

Дарителската програма Мтел еко грант се осъществява със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България“ и цели да финансира малки, но значими екологични проекти.

Спечелилите финансиране проекти, в тазгодишното издание на програмата, ще бъдат обявени публично в края на май.