Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ коментира в предаването "Преди всички" на БНР последното изследване за издръжката на живота.Задържат се ценовите нива, дори има спад на някои основни стоки и услуги спрямо предходното тримесечие и на годишна база.

Като причини тя посочи, че това са сезонно обусловените стоки като плодове и зеленчуци, намалението на цената на електроенергията, понижение на цените на суровините и на основните зърнени култури на международните пазари, продължаващата ниска инфлация в европейските страни.

Около 80 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжка на живота. Делът на крайно бедните леко намалява и това е в резултат на увеличението на минималната работна заплата, каза още Виолета Иванова.

В същото време се увеличава делът на високодоходните групи, които живеят с над необходимите средства за издръжка на живот. Това доказва, че при тези групи темпът на нарастване на доходите е по-силно изразен, което пък е потвърждение на тенденцията, че разслоението на обществото се задълбочава.

От 2008 година досега издръжката на живота е нараснала с повече от 25%. Една осеммесечна дефлация, която се поддържа в България, не може да се усети от българския потребител на фона на все още задържащите се ниски доходи. „Нека не забравяме, че за този шестгодишен период цените на топлоенелгията са нараснали с повече от 20 пъти, на водоснабдяването - с над 27 пъти, на електроенергията -с повече от 12%", подчерта Иванова.