В начолото на май ще се ориентираме към най-изгодните от сезонна гледна точка покупки през петия месец на годината.

Дрехи от пролетните колекции

Традиционно най-добрият период за покупка на дрехи и аксесоари е два месеца след излизането на новите колекции. Предвид на това, че пролетните колекции излязоха през март, май най-вероятно ще се отличава с добри отстъпки за пролетните дрехи.

Смартфони

На пазара масово се очаква да започне да се предлага новият Samsung Galaxy S 5 от мобилните оператори, което означава, че може да се очаква по-сериозен дискаунт в стария вече S 4.

Последният пък се сочи от спецалистите като все още един от най-добрите смартфони с операционна система Android, така че защо да не спестите.

Любителите на iPhone ще трябва да изчакат до юни, когато на специална конференция за разработчици на приложения на Apple се очаква да бъде представянен новият iPhone 6, което да даде старт на понижението в цената на последната версия на модела.

Широкоекранни телевизори

След силните продажби на широкоекранни телевизори през април, май се очаква да продължи да предоставя изгодни оферти за този род устройства.

Средните цени на 60-инчовите телевизори продължават да се понижават и вече са при рекордно ниски цени от 600 долара, на фона на 700 в началото на годината.

Лаптопи и настолни компютри

Въпреки надеждите, че продажбите на компютри (настолни и преносими) ще се възстановят през тази година, данните сочат продължаващото им понижение през първото тримесечие, когато са намалели с 1.7%.

Очаква се цените на лаптопите да продължат да се понижават предвид ожесточената конкуренция между производителите.

Цените на 15-инчовите лаптопи с ядро Haswell Core i3 достигнаха исторически минимум през март при ниво от 350 долара.

Това, в съчетание с относително слабия долар, най-вероятно ще направи май подходящ за покупката на подобно устройство.

Уреди за дома

С правенето на традиционните летни ремонти хората често прибягват и до обновяване на кухненските си уреди. Затова не е случайно, че новите модели хладилници също излизат през лятото.

Май е добър месец да обмислите покупка на хладилник или прахосмукачка и последен шанс да купите стар модел на по-изгодна цена.

Имоти

Ако планирате покупка или наемане на имот, не чакайте до най-активните за пазара летни месеци. Макар и пролетта да не е най-добрият сезон за покупката или наемането на имот, предвид на по-голямата активност, май е за предпочитане пред следващите няколко месеца.