Човешкото тяло е склад на мистерии. Нашите органи и системи в продължение на векове са били разглеждани внимателно от медиците, но и до ден-днешен има части на тялото, които остават неизследвани. В нашите тела има части, които на пръв поглед изглеждат безполезни. Други просто не привличат много внимание. А трети от тях са обсъдени по-долу:

Има нещо в коляното

През ноември 2013 г., белгийски изследователи описаха за първи път в човешкото коляното сухожилие; наречено предно-пакетно. Първоначално френски хирург предположил съществуването на тази връзка през 1879 г., но до момента нейното съществуване не бе доказано. И ако за изследователите откритието ще доведе до по-добро лечение на травми на коленните връзки, за нас то красноречиво говори колко дълъг и сложен път понякога е принудена да измине медицината.

Слоят на Дюа

В друго проучване, учените са открили неизвестен досега слой в човешкото око. Това е тънка и здрава структура, наречена в чест на откривателя си "слой на Дюа", с дебелина от само 15 микрометра, или една милионна част от метъра. Тя се намира зад роговицата. Откриването на този слой ще помогне на учените да разберат по-добре някои очни заболявания, които могат да бъдат причинени от травма или разкъсване на този слой.

Допълнителни ребра

Средностатистическият човек има 12 ребра от всяка страна, но някои хора имат допълнително ребро, което, между другото, може да доведе до здравословни проблеми. Това се нарича цервикално ребро и се среща при 0.05-3 на сто от хората. То расте от основата на врата точно над ключицата и понякога не е напълно оформено. Състои се само от тънка ивица тъкан.

Вие имате мускул, който позволява да мърдате с уши

Котки, кучета и някои късметлии хора могат да мърдат ушите си с помощта на група от мускули, наречен Auriculares. Тази група от мускули включва мускул до предната част на ухото, който го движи напред; друг отгоре, който го връща обратно, и зад ухото, който го избутва назад.

Въпреки че всички ние имаме тези мускули, само около 15 процента от хората имат способност да ги използват. Учените обясняват това с еволюцията: ако за древният човек мърдането на ушите е помагало да се различи по-ясно опреден звук, за нас подобно умение може да бъде полезно само за забавление.

Кутикула

Кутикулата е тънкият кожен слой в долната част на нокътя, където нокътят влиза в пръста. Почти невидимата малка част от тялото ни се грижи да предотврати проникването на прах и бактерии в организма.

Подезичната кост

Подезичната кост е единствената в тялото, която не е свързана с друга кост. На това се дължи способността на хората да говорят и се среща само в хората. Костта работи заедно с ларинкса и езика в произношението на поредица от звуци.

Опашна кост

Опашната кост е остатък от опашката, която имат други бозайници. Има множество медицински случаи, когато опашната кост е хирургично отстранена без отрицателни последствия.

Някои медицински справочници описват бебета, които се раждат с продълговата опашна кост. Днес такава необичайна "опашка" може лесно да се отстрани по хирургичен път, но през Средновековието се смятало, че такъв знак показва връзка с дявола, и такива случаи майката с детето били изгаряни.

Изчезването на костите

Скелетната система на човека е пълна с чудеса. Вземете този пример: възрастните имат по-малко кости от децата. Ние се раждаме с 350 кости, но тъй като някои кости се сливат с времето, като възрастни, ние оставаме само с 206 кости.

Възстановяване на стомаха

До известна степен, това е философски въпрос, но това може да се твърди, че на всеки три-четири дни имаме нов стомах. Това е така, защото вътрешната повърхност на стомаха непрекъснато произвежда нови клетки. В стомаха постоянно се създават нови слоеве, за да не бъде преварен от собствената си киселина.

Филтрум

Подносната бразда в средната част на горната устна при някои животни поддържа носа влажен, като осигурява по-добро обоняние. Но при хората тази част от тялото е само реликва на еволюцията. Въпреки това, учените все още са заинтересовани в тази малка част на тялото, тъй като тя се формира на определен етап от развитието на ембриона, и необичайната форма на горната устна може да бъде ключът към идентифицирането на нарушения на развитието на плода.