Работодателите стават все по-изобретателни в начините да пестят от заплатите на служителите си. Изводът правят от Инспекцията по труда след проверки в цялата страна.

Завръща се "модата" да бъдат сключвани договори за 4 часа, а да се работи по 8, дори по 10 часа на ден. Хванат е и работодател, който принуждавал хората си да излизат в неплатен отпуск всеки месец, но само на хартия. Реално те работели.

„Всичко е свързано със задълженията на работодателя за възнаграждения, осигуровки, т.е. той се опитва по някакъв начин да пести”, обяснява Теодора Дичева от ГИТ пред bTV.

Баничарниците попадат в топ обектите по нарушения на трудовото законодателство. Масово се работи без договор и извън правилата за продължителност на работния ден.

За нарушението работодателите ги заплашва глоба от поне 1500 лева за всеки служител. Така вместо да спести, шефът може да плати по-скъпо.

Към спестовност се прибягва и с договор за 4 часа, но с реална работа много повече. Доказването на това нарушение почти е "мисия невъзможна". Често в деня на проверката то се представя като извънреден труд. Затова и статистиката за тези нарушения е "скромна".

Бизнесът твърди, че резултатите от проверките не са показателни за ситуацията като цяло. И контрира с проучване, според което 93% от наетите българи твърдят, че шефът им спазва продължителността на работния ден. Почти същия е и процентът на работодателитеq отговорили, че при тях всички са на трудов договор.