Починалият вчера в Мюнхен колекционер Корнелиус Гурлит (81 г.), в чийто апартамент преди две години бяха намерени ценни картини на художници модернисти, е завещал платната си на чуждестранен институт за изследване на културата, съобщава в."Зюддойче цайтунг".

Според изданието, колекционерът е направил завещанието си преди няколко месеца, докато е бил в болницата. Неговият представител Щефан Холцингер потвърди, че Гурлит преди известно време е посетил нотариус, за да завери документа.

Никакви други подробности за бъдещето на "откритието на века" засега не са известни. "Разбирам, че сега има много спекулации по този въпрос, но аз ще се въздържа от коментар", каза Холцингер, цитиран от БГНЕС.

Става въпрос за грандиозна колекция от 1400 платна на художници, представители на класическия модернизъм. Сред картините са работи на Пабло Пикасо, Марк Шагал , Пиер - Огюст Реноар, Анри Матис и Емил Нолде.

Експертите смятат, че общата им стойност достигна 1 милиард евро. Те бяха намерени в дома на Гурлит през 2012 г., но за находката бе обявено едва в края на 2013 година.

Модернизмът по време на Третия райх е смятан "дегенератско" направление в изкуството, което "противоречи на германската идея". След идването си на власт през 1933 г. националсоциалистите изхвърлят такива произведения от музеите.

Някои частни колекционери побързали да се отърват от тях и продавали картини на ниска цена, тъй като така или иначе ще им ги конфискуват. Така те попаднали при колекционера Хилдебранд Гурлит, а по-късно стават притежание на сина му Корнелиус.

Когато гръмна новината за откритието на колекцията, наследниците на бившите собственици на картините предявиха претенции пред съответните органи да им бъдат върнати произведенията на изкуството. Гурлит категорично отказа да се раздели с картините си.

В началото на април все пак се съгласи да върне обратно тези платна, за които постъпят искания. Въпреки това специална комисия все още предстои да определи кои картини от колекцията някога са били конфискувани от нацистите.

На този етап се знае за около 500 платна. Предполата се, че всички останали остават във владение на Гурлит.