Китайският гигант за онлайн търговия Alibaba Group Holding Ltd. подаде преди няколко дни заявление за първично публично предлагане на акции.

От излизането на компанията на борсата обаче най-големият печеливш няма да е нейният основател Джак Ма или неговите колеги от ръководството, нито пък рискови капиталисти като Silver Lake Management LLC. Това ще бъде японецът Масайоши Сон.

Преди 14 години компанията на Сон SoftBank Corp. започва с инвестиция от 20 млн. долара в неизвестния тогава портал, свързващ китайски производители с чуждестранни купувачи.

Този сайт впоследствие се превръща в най-големия китайски портал за пазруване, а делът на SoftBank в момента се оценява на около 58 млрд. долара, което е изключителна доходност, дори и по стандартите на Силициевата долина.

IPO-то затвърждава репутацията на Сон като един от най-находчивите инвеститори в света и му осигурява още капитали в преследването на нови придобивания. Компанията на Сон купи щатския мобилен оператор Sprint Corp. през миналия юли, а той се интересува и от T-Mobile US Inc.

Петдесет и шестгодишният Сон досега е инвестирал в над 1 300 технологични компании. Сред тях са Yahoo Japan Corp., Zynga Inc. и GungHo Online Entertainment Inc.

Най-голямата инвестиция на Сон досега бе придобиването на контрола на Sprint срещу 22 млрд. долара, което даде на SoftBank достъп до около 50 млн. щатски абонати.

След сделката за Sprint през миналия декември Сон търсеше около 20 млрд. долара банково финансиране, за да купи 67-процентния дял на Deutsche Telekom AG в T-Mobile, който е най-малкият от четирите национални мобилни оператори в САЩ.

Търпението на милиардера в случая с Alibaba му се отплати. Компанията може да набере около 20 млрд. долара от IPO-то си в САЩ и да позволи на Yahoo! Inc., която е вторият най-голям акционер в компанията, да продаде част от дела си.

Пазарната стойност на Alibaba се определя средно на около 168 млрд. долара. При това положение делът на SoftBank, който е 34.4%, би струвал 57.8 млрд. долара.

След като оглави първоначалната инвестиция от 20 млн. долара в Alibaba през 2000 г., впоследствие SoftBank допълнително е купувала акции и облигации на компанията.

Сон се очаква да играе важна роля в Alibaba, дори и след IPO-то, като SoftBank ще има гарантирано място в борда на директорите на компанията и обещава да поддържа дела си над 30%.