Японска компания е разработила и подготвя за масово производство нов вид очила, които ще определят степента на умора на собственика си.
Три сензора, монтирани на рамката, отчитат честотата на миганията и фиксират промените в електрическия потенциал на ретината и очните мускули при движението на очната ябълка, съобщи РИА "Новости", цитирана от БТА.

Информацията с помощта на Bluetooth 4.0 се предава на таблет или на смартфон. След това специално приложение съобщава за преумора и за необходимостта от почивка при работа с компютър или препоръчва на шофьорите да спрат автомобила и да починат, за да не заспят зад волана.

По време на фитнес очилата подсказват правилното положение на тялото за поддържане на равновесие при изпълнение на упражненията.

Приложението за очилата ще е съвместимо с операционните системи Windows, Macintosh, iOS, Android. Вградената в тях батерия стига за 8 часа.

Очилата ще бъдат пуснати в масова продажба през пролетта на 2015 година. Външният им вид е разработен от японския дизайнер Сатоши Вада, създател на моделите на автомобила Audi A6.

Според експерти през 2020 година в Япония годишно ще се продават по около 6 милиона подобни джаджи, съвместими с таблети и смартфони.