ГЕРБ днес внася вот на недоверие към правителството за сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток".

"Ще внесем вот на недоверие в сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток" от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене"; от това, че фалират основните ни енергийни компании; от това, че предизборно задържат цената на тока", аргументира се Бойко Борисов още на 9 май в парламента.

БГНЕС припомня, че дотук ГЕРБ са внесли 3 вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.