По време на световната икономическа криза и последвалото възстановяване, супербогатите инвестираха парите си в относително безопасния сектор на недвижимите имоти.

С нарастването на търсенето на имоти, което повишава цените в световен мащаб, цените на жилищата, собственост на супербогатите, също се повишават.

Миналата година от сп. Forbes бяха направили проверка на най-скъпите жилища, притежавани от хора, които са в класацията на милиардерите и тогава цената на много от имотите бе паднала под 100 млн. долара.

Тази година от изданието са повторили същото упражнение, но резултатите показват, че едва шест от двадесетте най-скъпи жилища, собственост на милиардери, са били с цена под 100 млн. долара, няколко от тях са на стойност повече от два пъти по-голяма.

Ето и кои са 10-те най-скъпи жилища на милиардери в света:

10. Xanadu 2.0, Сиатъл, Вашингтон.
Собственик: Бил Гейтс, състояние 77.5 млрд. долара

Пазарна стойност: 120.5 млн. долара въз основа на данъците за 2014 г.

Високотехнологичният комплекс на езерото Вашингтон, което е собственост на най-богатия човек в света, разполага с басейн с подводна озвучителна система, фитнес с площ 230 кв. м. и бибиотека.

9. Blossom Estate, Палм бийч, Флорида.
Собственик: Кен Грифин, състояние 5.2 млрд. долара

Обща цена на закупуване: близо 130 млн. долара през декември 2012 г.

Грифин, който е един от титаните в индустрията на хеджфондовете, закупува четири отделни съседни имота с обща площ осем акра на брега на океана. Три от имотите включват къщи, докато къщата от четвъртия имот е разрушена.

8. Kensington Palace Gardens, Лондон, Великобритания
Собственик: Роман Абрамович, състояние 9.4 млрд. долара

Цена на закупуване: 90 млн. паунда (около 140 млн. долара) през 2011 г.

Руският милиардер притежава няколко големи имота в Лондон, в това число и къща на улицата на милиардерите в английската столица. След като купува имота, той представя план за разширяването му под земята с тенис корт, фитнес център и автомобилен музей, които бяха одобрени. Той също така притежава замък на на Френската ривиера, а през 2009 г. похарчи рекордните 90 млн. долара за имот с площ 70 акра в Сейнт Барт.

Вижте още: 15 милиардерски къщи

7. Къщата на Лари Елисън, Уудсайд, Калифорния.

Собственик: Лари Елисън, състояние 51.4 млрд. долара

Стойност: Строителството й се оценява на 200 млн. долара

Основателят на Oracle, който е един от най-запалените колекционери на имоти в света, построява това имение в японски стил през 2004 г. с 10 отделни сгради и изкуствено езеро. Имотът бе оценен на 73.2 млн. долара през 2013 г.

6. One Hyde Park, Лондон, Великобритания.
Собственик: Ринат Ахметов, състояние 11.8 млрд. долара

Продажна цена: 221 млн. долара през 2011 г.

Най-скъпият апартамент в света, който се намира в луксозния лондонски квартал Найтсбирдж, е закупен от най-богатия украинец. Той е с площ от над 2 300 кв. м., има бронирани стъкла и консиерж услуги 24 часа в денонощието.

5. Kensington Palace Gardens, Лондон, Великобритания
Собственик: Лакшми Митал, състояние 16.6 млрд. долара

Цена на закупуване: 117 млн. паунда (222 млн. долара по това време) през 2008 г.

Стоманеният магнат се смята, че притежава три имотa на улицата на милиардерите в Лондон, в това число и голяма къща в близост от посолството на Израел. Къщата, която е била купена за сина на Митал, е била продадена от милиардера от хеджфонд индустрията Ноам Готсман. Тя в момента се продава.

4. One Hyde Park, Лондон, Великобритания.

Собственик: Неизвестен

Продажна цена: 237 млн. долара през май 2014 г.

Най-скоро продаденият пентхауз в One Hyde Park се смята, че е бил купен от източноевропеец, който е платил 140 млн. паунда (235 млн. долара), чупейки предишния рекорд за най-скъп апартамент в света. Преди продажбата, друг пентхауз в луксозния лондонски квартал Найтсбридж държеше рекорда с цена от 221 млн. долара платена през 2011 г.

3. Fair Field, Сагапонак, Ню Йорк
Собственик: Айра Ренърт, състояние 6 млрд. долара

Стойност на имота: около 248.5 млн. долара, според предварителна оценка въз основа на данъка за 2014 г.

Имението на милиардера има 29 спални, 39 бани и разполага не с един, а с три басейна, както и със собствена електроцентрала.

2. Villa Leopolda, Франция
Собственик: Лили Сафра, състояние 1.3 млрд. долара

Цена на закупуване: 500 млн. евро (750 млн. долара по това време) през 2008 г.

Това имение с площ от 20 акра се оценяваше на 500 млн. евро през 2008 г., когато руският милиардер Михаил Прохоров се опитва да го купи. Той в крайна сметка се отказва от сделката, като губи депозит от 50 млн. евро.

1. Antilia, Мумбай, Индия
Собственик: Мукеш Амбани, състояние 23.9 млрд. долара

Стойност: над 1 млрд. долара

Двадесет и седем етажният небостъргач с площ над 37 000 кв. м. е кръстен на митичен остров в Атлантическия океан. Той има гараж на шест подземни етажа, три площадки за хеликоптер и се смята, че персоналът там е около 600 души. Това е най-скъпият дом в света като строителните разходи по него надхвърлят 1 млрд. долара.