Днес Google отбелязва 40-годишнината от създаването на една от любимите ни логически играчки, а именно Кубът на Рубик.

Кубчето на Рубик е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик.

Смята се за една от най-добре продаваните играчки в света с над 350 милиона куба на Рубик и техни имитации, продадени по света.

Версията 3×3×3 е най-разпространена. Тя има девет квадратни полета на всяка стена — общо 54 и заема обем от 27 единични кубчета. Обикновено полетата на куба са покрити с лепенки в шест цвята — по един за всяка стена на куба.

Когато главоблъсканицата е решена, всяка стена има един цвят. Съществуват специални алгоритми за правилното нареждане на всяка стена и слой на куба, които не са сложни за заучаване.

Феноменалното при Куба на Рубик е неговото въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене - термин, заимстван от психолозите, подсказващ способността да се "гледа отстрани" на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива.

През 1982 година се провежда първото световно състезание по Рубик. Тогава виатнамецът Мин Тай представя САЩ и печели състезанието с невероятните за онова време 22.95. За сравнение, рекордът за 2013 година е 5.55 секунди от нидерландеца Матс Валк.

Световният рекорд за подреждане на 3x3x3 Куба е 5.55 секунди и принадлежи на нидерландеца Матс Валк.