Нивото на река Дунав при Видин и Ново село спада с няколко сантиметра, съобщиха за БГНЕС дежурните хидрометеоролози.

Тази сутрин нивото на река Дунав при Видин е 811 сантиметра. Спадането е с няколко сантиметра, като вчера то бе 829 сантиметра. При Ново село също се наблюдава спадане – тази сутрин водата е 732 сантиметра. "Продължаваме да следим нивата", уточниха от Хидрометеорологичната служба.

Продължава обаче да се покачва нивото на Дунава в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата, каза пред БНР тази сутрин изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев.

"Най-тежко положение очакваме към четвъртък и петък. Това сме го съгласували с колегите от Румъния, които също следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. По техни прогнози Железни врати 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от реката".

"Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения", уточни кметът на Брегово инж. Милчо Лалов.

БГНЕС припомня, че към 18 часа в неделя вечер 6 острова във видинския участък на река Дунав са залети. Под вода са островите Кошава, Кутово, Безименен, Богдан-Сечен, островите Голям Близнак и Малък Близнак. Под вода е и кеят на село Арчар.

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видим, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение.

Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета.

Според Централния оперативен щаб към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения.

Продължава мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия. Екипите действат в района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват електрически станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района.

Всички български пожарникари и спасители са в добро здравословно състояние.