Извънредното заседание на парламента се провали поради липса на кворум. В 10.00 часа депутатите трябваше да започнат работа, като точка единствена в дневния ред беше четвъртият поред вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Този път темата беше провал в сектора „Енергетика".

Едва 109 народни избраници се регистрираха в 10.00 часа, което означаваше, че парламентът няма кворум да започне заседание. Наложи се на председателя на Народното събрание Михаил Миков да даде 20-минутна почивка, след което отново да бъде направен опит депутатите да се съберат и дебатите все пак да започнат.

След края на почивка - в 10.20, отново в залата влязоха масово само депутатите от ГЕРБ, съобщи Дарик. Провокирани от липсата на техните колеги от останалите три парламентарни групи, народните избраници от ГЕРБ скандираха „оставка".

С няколко минути закъснение и втората проверка беше направена. При нея отново бяха регистрирани 109 депутати в пленарната зала, което доведе до обявяване на следващо пленарно заседание за идната сряда и пропадане на днешното извънредно заседание, на което трябваше да бъде гледан вотът на недоверие.

Това провокира нова реакция от страна на опозицията, която започна да скандира „страхливци". В кулоарите на парламента лидерът на опозицията Бойко Борисов за пореден път повтори тезата си, че днес ясно се е видяла новата управляваща тройна коалиция - БСП, ДПС и Атака, и коментира, че кворумът е дело на управляващите, те отговарят за него.

Точно защото той самият не е имал кворум, е върнал мандата, въпреки че на изборите ГЕРБ е била първа политическа сила и не може да бъде винена опозицията за това, че няма кворум и заседанието е провалено. Отново призова управляващите да си подадат оставката и да се върви към предсрочни парламентарни избори.

Засега няма реакция от страна на управляващите след проваленото заседание.

Миналата седмица 71 депутати от парламентарната група на ГЕРБ внесоха искане за вот на недоверие на правителството. Мотивът за вота е политиката на кабинета „Орешарски” в сектор енергетика.

Според ГЕРБ изкуствено се задържа цената на тока, управляващите отказват да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК и използват ДКЕВР като „политическа бухалка”.

Друг мотив от ГЕРБ посочват нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта „Южен поток”. Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Европейската комисия. Според ГЕРБ тези писма представляват откриване на наказателна процедура срещу страната ни по енергийни въпроси.