Земетресение бе усетено в София и в други части на страната малко преди 12.30 часа днес.

Сайтът на Европейския сеизмологичен център регистрира земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер. Епицентърът е бил на около 320 км. от София в Егейско море край Самотраки. Минути след това промени силата му на 6.5 по Рихтер.

Трусът, усетен в България, е бил с магнитуд около 5.6 и 5.7 степен по Рихтер. Най-силното земетресението е усетено от живеещите на по-високите етажи.

Към 13.00 часа на сайта на Европейския сеизмологичен център бяха регистрирани и два вторични труса в района, които са били с магнитуд от 5.0 (12.34 часа) и 4.0 (12.43 часа) по Рихтер.

Впоследствие магнитудът на труса от 12.25 часа отново бе променен, но вече на 6.9 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е на 257 км. северозападно от Измир, 87 км. западно от Чанаккале, 44 км. западно от Гьочкеада в Турция и 22 км. южно от Камариотица, Гърция.

Сигнали за усетено земетресение бяха получени от Кърджали, Благоевград, Пловдив, Бургас, Стара Загора. Продължителността на усетеното в България земетресение бе между 30 сек и минута.

Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни, заяви пред БНР проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна, каза още проф. Ботев.