Украйна проучва вариант да плати до края на седмицата дълг в размер на 2 милиарда долара и още 500 милиона долара предплата за бъдещи доставки.

Това заяви в ефира на телевизионния канал "Россия 24" шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Русия е готова да намали цената на газа за Украйна частично чрез въвеждане на нулеви износни мита, но размерът на понижението е предмет на договаряне, след като бъде изплатен част от натрупания дълг, добави той.

Ръководителят на руската компания добави, че предплатата трябва да бъде внесена според предложения вариант до 7 юни без обсъждане на цената.

Милер отбеляза обаче, че остават "рискове Украйна да не плати дълга по предложения вариант и те са значителни".

Плащане на 2 млрд. долара - "все пак е нещо", коментира той. Но Украйна трябва да започне да плаща, заяви Алексей Милер, като добави, че се усеща известен дуализъм след преговорите: ЕС и Русия - от едната страна и Украйна - от другата.

Следващата тристранна среща може да бъде в петък в Берлин, но при условие че украинската страна плати част от дълга. Към момента задълженията на Украйна към "Газпром" превишават 3.5 млрд. долара.

По-рано руската страна предложи на "Нафтогаз" Украйна да погаси дълга, натрупал се до април, или 2.3 милиарда долара, припомня ИТАР-ТАСС.

Снощи, след втория кръг от тристранните консултации в Берлин, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите между Русия и Украйна за доставките на руски газ на Киев напредват

Според Йотингер има добри шансове двете страни да стигнат до споразумение до 1 юни. Двете столици имат срок до сряда вечер да приемат условията на компромис, който предвижда украинската компания "Нафтогаз" да преведе в четвъртък на "Газпром" 2 млрд. долара, допълни Йотингер на пресконференция след срещата в Берлин.

Украйна е готова да плати за руския газ, но на пазарни и справедливи цени. Това заяви на свой ред украинският министър на енергетиката Юрий Продан след преговорите с руския си колега Александър Новак и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Продан обаче не можа да отговори на журналистическите въпроси дали "Нафтогаз" ще плати в срок 2 милиарда долара, за които съобщи еврокомисарят Йотингер. "Постъпи предложение от Еврокомисията да дадем отговор до сряда вечерта", каза той.

Яценюк: Ако до 29 май не бъде постигната договореност с Русия по газовия въпрос, Украйна "ще се срещне с Газпром" в Стокхолмския арбитраж

На заседание на кабинета украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна "няма да плаща нищо" за руските газови доставки, ако двете страни не се споразумеят за връщане към предишната цена – 268.5 долара за 1000 куб. метра.

"Готови сме да платим, след като те ни потвърдят цената на газа занапред. Не ни задоволява обаче сегашното предложение - "платете, пък после ще започнем да разговаряме", поясни министърът, според когото са необходими преговори по въпроса с Москва.

Двустранни преговори между Украйна и Русия "изглежда не са възможни", без да участват САЩ и ЕС. Това мнение изказа днес на правителствено заседание украинският премиер Арсений Яценюк, предаде ИТАР-ТАСС. Във всички украински министерства се въвежда нова длъжност - заместник-министър по въпросите на евроинтеграцията, съобщи Яценюк.