Министър-председателят на България Пламен Орешарски днес ще посети Италия и ще има две визити, едната - във Ватикана при папа Франциск, а другата – при премиера на страната Матео Ренци.

Посещението на премиера трябваше да се състои дни по-рано, но бе отложено заради вътрешнополитически причини и невъзможност на италианския министър-председател да го осъществи.

За италианската столица начело на делегацията ни за 24 май замина вицепремиерът Зинаида Златанова, която се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим и присъства на молебена, отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Първият български министър-председател, който се срещна с новия папа Франциск, е служебният премиер Марин Райков и това стана миналата година на 24 май. Аудиенцията при Светия отец е традиционна в месеца на честванията на българската и славянска писменост.

Част от всяко подобно посещение е поклонението пред гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим. Там молитви към Бога е оправял самият Йоан Павел Втори, който през 1980 година провъзгласява св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

Първото посещение в България на глава на Римо-католическата църква бе на папа Йоан Павел Втори през май 2002 г., който участва тогава в честванията на Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

Рим е неразривно свързан с историята на славянската писменост и култура. През 1868 година именно там светите братя Кирил и Методий за първи път в историята отслужват литургия на славянски език. Папа Адриан II освещава книгите им и по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския.

Настоящият папа е първият наместник на Христос, който избира името Франциск. То отразява неговия стил и пастирското му дело на реформатор. И напомня на един от най-известните християнски светци - св. Франциск от Асизи, католически монах, основател на Францисканския орден, който следвал евангелския идеал и подражавал на Христос толкова съвършено, че бил наречен Alter Christus - "Втори Христос".

Името на новия папа напомня и делото на евангелизация на св. Франциск Ксавиер, испански мисионер йезуит, живял през XVI век.

Любопитна подробност е, че преди дни, по време на посещението на главата на Римокатолическата църква в Близкия изток, папа Франциск и израелският премиер Бенямин Нетаняху влязоха в спор на какъв език е говорил Иисус преди две хиляди години.

"Иисус е бил тук, на тази територия. Той е говорил на иврит", обърнал се премиерът на Израел Нетаняху към папата на публична среща в Йерусалим, позовавайки се на силната връзка между юдаизма и християнството. Папата го прекъснал и казал, че Иисус е говорил "на арамейски".