Италианската полиция скоро ще лети по магистралите на страната с чисто нов автомобил Lamborghini, пише CNBC.

Huracán LP 610-4 Polizia, чийто частен еквивалент би струвал около 300 000 долара, ще започне да служи до края на годината и ще "помага в осигуряването на сигурността по италианските пътища."

Колата има собствена полицейска униформа под формата на светлосиня боя с бели ленти и надпис Polizia.

Сирената на покрива на автомобила е "аеродинамично оптимизирана" за употреба при висока скорост. Колата разполага с 5.2-литров, V10 двугател с максимална мощност 610 конски сили и развива скорост над 320 км/ч.

Една от екстрите, с които е оборудван автомобилът, е видеосистема, която може да отчита скоростта, с която се движи преследваният автомобил и да изпраща негова снимка в полицейското управление.

Вижте още: Дубайската полиция показа официално луксозния си автопарк

Колата също така има традиционните полицейски екстри като кобури за оръжие и радиостанция.

Спортният автомобил беше подарен на полицията от президента и главен изпълнителен директор на Lamborghini Стефан Винкелман на церемония в Рим през миналата седмица.

Полицията в Италия отдавна използва спортни автомбили от притежаваната от Volkswagen марка Lamborghini.

"През последните 10 години италианската полиция е използвала автомпбилите с цел превенция и за подобряване на сигурността по пътищата", се казва в изявление на полицията.

Huracán LP 610-4 Polizia ще замени модела Lamborghini Gallardo, който бе дарен на полицията през 2008 г.

За петте години от 2009 г. досега Gallardo-то е изминало 110 000 км в патрулиране в Централна и Източна Италия и при ескортирането на спешен медицински транспорт.