Главната улица на Пловдив е най-фрапиращият пример за несъответствие между партера и по-горните етажи на сградите. Несъответствието е толкова явно, че те изглеждат като "разрязани" с нож, посочва marica.bg.

Визията на партерния етаж обикновено прелива от стъкло и алуминии, а облицовките са като мостри на най-съвременните материали, които могат да се намерят на пазара в момента. Етажите над него обаче като че ли ни връщат в друго време, реалност и епоха.

Според пловдивски архитекти класическите партери на сградите трябва да бъдат възстановени в първоначалния им вид за да намери Главната улица своя баланс, своето историческо място като комплексен паметник на недвижимото ни културно наследство.

Арх. Петко Костадинов, председателят на камарата на архитектите в Пловдив, дава пример с Рим, където могат да се видят най-добрите образци на историческа архитектура, която освен естетическа наслада от видяното, носи и най-високите наеми за своите собственици.

Това са малки сгради, реставрирани изключително професионално, при които прозорецът на партера е заменен с едно единствено стъкло, зад което стоят бутикови стоки, но рамката на конструкцията на всяка сграда е възстановена в първоначалния й вид, разказва той.

Още за сградите в Пловдив, както и снимки вижте тук