Слънчев бряг може да остане без център, защото на мястото, отредено за зелени площи и алеи, е предвидено строителство на нов мол, научи “Монитор”. Общинските съветници от Несебър гласуваха изменение на подробния устройствен план на курорта, което засяга имот с обща площ 2434 кв. м.

Апетитното място е в началото на централната алея на курорта, където преди години бе култовият ресторант “Палма”. През 2009 г. заведението е бракувано, но вместо да бъде съборена, сградата се превръща в битпазар. Между­временно част от общинския терен става частен, а сега собственикът иска да строи там нова сграда.

“Това противоречи на строително-регулационния план, който е приет в периода 2002-2003 година. На мястото трябва да бъде изградена зелена зона с фонтани и действително да стане център на Слънчев бряг”, обясни Златко Димитров, изпълнителен директор на “Слънчев бряг” АД.

В плана за регулация на курорта парцелът е отреден за пешеходна зона и озеленяване. Искането парковите площи да се преустроят в строителство идва от община Несебър. И е гласувано за секунди от съветниците в местния парламент на последното заседание.

Според вносителите от общинската администрация частният парцел е на лицето на този имот и така той не може да изпълни предназначението си на пешеходна зона. Ето защо със заданието се предлага увеличаване на площите за пешеходни алеи от север и юг, а частният парцел се измества.

Така ще може да бъде построена курортна сграда, съгласно инвестиционните намерения на възложителя, мотивира се съветникът Костадин Нищялков. Налага се общата площ на целия имот ще бъде намалена, като се запазват 815 кв.м. за частно строителство.

“Едно беззаконие за пореден път беше узаконено. Според Закона за устройство на територията и правилника на общината несебърският съвет няма право да се разпорежда със зелените площи. Следователно и няма право да внася подобна точка. Има подставено лице и се знае на кого”, коментира съветникът Венелин Ташев, но отказа да го назове.

Той обаче беше напълно ясен - “Може ли това строителство да се узакони без съдействието на ръководството на общината?!” Венелин Ташев изчисли, че според наредбата частникът има право на 2% застрояване, това са едва 16 кв. м във вид на пързалки, въртележки и друга паркова уредба.

“Каква е логиката към частния парцел от 815 кв. м да продадем още 1213 кв. м, след като хората искат да има център”, възрази Станислав Цанев, който също е общински съветник. При това положение имотът на частниците заема целия парцел и там център не може и няма да има.

Възложителят в случая е частен собственик, който не е споменат поименно в докладната записка, не бе назован и на общинската сесия. “Монитор” обаче научи, че става дума за “Зора палма” ООД.

Част от съветниците и ръководството на курорта Слънчев бряг са категорични, че с приемането на този устройствен план се унищожава възможността за реализиране на отреденото до момента озеленяване и пешеходна зона, както и реалното обособяване на център в комплекса. Според тях се реализира схема за заграбването на общинския имот и построяването на сграда в самия център на комплекса.