Обилните дъждове напомниха отново за бедствието, което през 2007 г. почерни жителите на разградското село Цар Калоян. Тогава в пороя загинаха осем души, а 50 къщи бяха сринати със земята.

Днес хората отново са сериозно притеснени, тъй като има реална опасност местната река да залее част от селото, съобщава bTV.

През 2007 г. водната стихия почти унищожава къщата на Василка и Велико Великови. „Всичко беше тук разрушено, през прозорците на къщата влизаше водата. До наводнението къщата ни имаше табела „Образцов дом”, сега ми е неудобно да поканя някой да влезе вкъщи”, казва Василка.

Най-големи са притесненията на хората, чиито къщи се намират до канала, откъдето минава река Хлебарска. В последните години той е затлачен и при по-сериозни валежи има опасност да прелее към околните квартали.

„Не се ли оправи каналът, няма спасение за нас. При всеки дъжд ние стоим нащрек, обикаляме улиците, за да видим каква е ситуацията”, казва Василка Великова.

От общината в Цар Калоян признават, че проблем действително има, още повече, че ниският мост над канала пречи за оттичането на повече вода.

„След голямото наводнение 2007 г. каналът беше прокопан, почистен, разбира се. В резултат на последвали валежи малко по малко наносите се увеличават, като към момента има нужда от почистване. Мостът е много нисък, има опасност водата, когато стане много високо нивото, да подпре и да започне да прелива извън границите на канала”, обясни Найден Късов, зам.-кмет на Цар Калоян.

Общината е кандидатствала пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за сума от 10 000 лв., с която да почисти канала и да отвори повече пространство под моста. Според областния управител на Разградска област Стоян Ненчев обаче това искане е доста закъсняло.

„Не можаха да ми дадат смислен отговор защо от 2008 г. до 2014 г., когато аз проявих интерес по този проблем, не се е направило необходимото за осигуряване на тези средства и за почистване на коритото. Тази пролет просто имахме късмет, че големите валежи, каквито имаше в съседните области, не се изляха при нас”, заяви Ненчев.

В Цар Калоян се надяват, че ще получат помощта от комисията, за да може още в края на юни да започне премахването на наносите и тинята. И се молят дотогава да не си сполети някое ново бедствие.