Вариантите за предсрочни избори, които разгърнах на нарочната пресконференция вчера, бяха споделени предния ден с г-н Станишев. Това подчерта пред журналисти в НС лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той призна, че по време на срещата между двамата председателят на БСП и ПЕС не му е споделил за изложената по-рано днес идея за въвеждане на задължително гласуване, съобщи bTV.

„Вие твърдите, че БСП търси отмъщение - прочетох такива заглавия в редица сайтове и явно Сергей Станишев е разбран по този начин. Не искам това да е вярно, защото отмъщението не е езикът на съвременната политика”, подчерта Местан в отговор на журналистически въпрос.

По думите му медиите знаят позицията на ДПС по темата, но движението не драматизира нищо. „Такова искане е автономно право на БСП или на всяка друга сила, която го подкрепя, стига да не цели отмъщение, което би ме огорчило”, повтори Лютви Местан.

Добре известно е, че електоратът на неговата партия е компактен и винаги се мобилизира силно на избори. Поради това и ДПС винаги стига до резултат близък до теоретичния си максимум, пресметнат от социолозите.

При ниска избирателна активност това води до много силно представяне, както беше и на 25 май (тогава ДПС почти достигна Коалиция за България). С въвеждане на задължително гласуване (т.е. избирателна активност от например над 75-80%), влиянието на ДПС би се стопило.

Кой се заиграва с етническата карта?

„Един от водещите критерии за демократичността на нашето общество е отношението към Възродителния процес. Седем народни представители от БСП не са издържали на този критерий. Надявам се и очаквам ръководството на партията да се разграничи от тази позиция”, заяви Местан.

В сряда седем депутати от левицата са подкрепили предложение на "Атака" за отмяна на декларацията, приета от 41-ото Народно събрание, която осъди Възродителния процес.

„Наистина сме силно огорчени от факта, че в сряда седем депутати от БСП са подкрепили "Атака" за това решение, което не минава след резултат 8:8 заради 3 гласа против от ДПС и 5 от ГЕРБ”, посочи Местан.

Запитан кога вярва на Сергей Станишев – при целувката на Орлов мост, веднага след извинението на Станишев или сега, когато депутати от БСП гласуват за отмяна на декларацията, която осъжда Възродителния процес, Местан отговори, че ще коментира, когато чуе официалната позиция на ръководството на БСП за гласуването в сряда.

"Ако обаче позицията на ръководството е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред мен ще възникне още по-драматичния въпрос – за какво става въпрос, какво се е случило на Орлов мост?", категоричен бе Местан.

"ДПС е друга партия – ние нямаме нужда от преднамерено етнизиране на ситуацията, за да разчитаме на консолидирана подкрепа на избирателите си. Но искам да кажа, че на никаква цена няма да правим компромиси с ценностите, на които се основава ДПС и в този смисъл, макар да го казвам тихо и кротко, изразявам твърда позиция, че в никакъв случай няма да бъда толерантен за откази от базовите ценности, на които стъпва демократичното гражданско общество в България", завърши той.

Какво толкова казах?

„Вчера изпълних дълга си. Надяваме се никой няма да оспори правото на една автономна партия като ДПС и на неговия председател да направи своя прочит на изборните резултати и даде своята визия за изхода от ситуацията”, заяви Местан. Той подчерта, че партията му е изчакала да минат 11 дни от изборите, преди да организира знаковия брифинг от вчера.

„Г-н Станишев обвърза идеята си за по-ранни избори, отколкото ние бихме подкрепили с идеята да се предостави възможност новото Народно събрание и новия български кабинет да извървят бюджетната процедура. Заявявам – това е отговорна позиция, дори бих казал мъдра позиция на един силен политик и силен лидер”, каза Местан.

Той подкрепи и констатацията на Сергей Станишев, че формулата на настоящото правителство е изчерпана.

„Ако г-н Станишев е прав, а той е прав, че тази формула е изчерпана, няма нищо необичайно в анализа, във виждането на ДПС за необходимостта от предсрочни избори. (...) Проблемът с тезите на ДПС от вчерашния ден не е от съдържанието. Разбирам, че има проблем с това, че са изказани именно от ДПС, именно от Лютви Местан. Жалко”, каза лидерът на ДПС.

Орешарски няма да падне по гръб

Той отбеляза, че резултатите на евроизборите са показали, че кабинета няма достатъчна подкрепа. Местан обаче посочи, че кабинетът няма да падне с вот на недоверие, а със съгласие за предсрочни избори.

Няма да предложим други промени в кабинета, но Министерството на околната среда и водите не трябва да остава без министър, каза лидерът на партията в отговор на репортерски въпрос.