През м. май търговската активност на Българска фондова борса продължи да намалява, като по отношение на търговията с акции бе отчетен 21.7% спад на месечна база.

Основните фактори, които оказаха влияние върху поведението на пазарните участници бяха разнопосочните резултати от неконсолидираните отчети на публичните компании за първото тримесечие, които бяха публикувани в края на м. април, и многото неизвестни свързани с проведените на 25-ти май избори за представители в Европейския парламент.

В сравнение с предходният месец търговията с облигации отбеляза значителен ръст, който се дължеше основно на единични сделки с по-големи обеми.

В края на май основният индекс на БФБ – SOFIX достигна 605.22, отбелязвайки минимален ръст от 0.54% в сравнение със стойността си в края на април.

Въпреки това през почти целия месец индексът се колебаеше в стойности под 600 пункта. По-широкият и с равни тегла BG TR30 загуби 0.75% от стойността си, завършвайки месеца на 440.21 пункта.

Пазарната капитализация на Основен пазар на БФБ достигна 4.714 милиарда евро, което представлява спад с 0.67% на месечна база.