Munich Re е рискувала 400 млн. долара, осигурявайки застраховка срещу забавяния или отменяния на мачове от Световното първенство пу футбол в Бразилия.

Най-големият презастраховател в света разчита, че бразилският президент Дилма Русеф ще направи всичко необходимо, за да избегне неудобното положение, в което ще изпадне страната, при евентуално нарушаване на програмата на първенството.

Компанията е уверена, че различните събития от улични протести до стачки, до лоша инфраструктура няма да попречат на изиграването на мачовете по програма. Munich Re има опит в застраховането на спортни събития като Световното първенство по футбол през 2010 г. в Южна Африка и Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Въпреки увереността на компанията, че всичко ще бъде наред в последните седмици учители и полицейски служители напуснаха в протест работните си места с искания за увеличаване на заплатите, докато стачките в градския транспорт влошиха трафика в най-големите градове на страната.

Вижте още: Вижте дългосрочните ползи за Бразилия от Световното първенство

Вчера Русеф постигна победа, след като служителите на летището в Рио де Жанейро не стачкуваха след решение на съда, който обяви, че ще глоби трудовия синдикат с 500 000 реала (223 900 долара) на час. Стачката в Сао Пауло също не бе продължена в деня, в който първенството бе открито, а домакинът Бразилия победи Хърватия с 3 на 1.

Munich Re, чиито клиенти включват организации, продаващи телевизионни права както и местните правителства, ще плаща обезщетение, ако има забавяне, преместване или отменяне на един или повече мачове причинени от непредвидени събития, от бунтове до поройни дъждове.

Масовото гражданско неподчинение е най-голямата заплаха за застрахователите. Разходите в размер на 11 млрд. долара около подготовката за Световното първенство разгневиха бразилците, които се сблъскват с ускоряваща се инфлация, забавящ се икономически растеж и лоши обществени услуги.

Вчера група от около 300 протестиращи влезе на два пъти в сблъсъци в полицията на около 13 км. от стадиона, където се игра мача на откриването.

Русеф бе освиркана преди вчерашния мач, като феновете изпращаха нецензурни думи по неин адрес преди началния съдийски сигнал. Сцената бе повторение от миналата година, когато президентът на Бразилия отново бе освиркана преди началото на турнира за Купата на Конфедерациите.

Продажбата на телевизионните права е най-големият източник на приходи по време на Световното първенство. През 2010 г. близо половината от населението на света е гледало някои от мачовете в Южна Африка. Средно мачовете по телевизията са били гледани от по около 188 млн. души, според Munich Re.