Ултра-богатите хора в света са тези с лично състояние от над 30 млн. долара. През 2013 година такива са били 199 235 души в света. Това означава, че 0.003% от населението държи богатство равно на 38% от световния БВП.

Много се пише за тези хора – как са изкарали парите си, какво им е помогнало, какво им е попречило.

Виж още: 11 мита за успеха и тяхното разобличаване

От Wealth-Х анализират тези въпроси и разбиват няколко мита, свързани с така наречените ултра-богати:

1. Най-богатите хора на света са такива по наследство

Всъщност 65% от ултра-богатите са забогатели сами, а 16% дължат парите си само отчасти на наследство. С две думи, наследници са 19%.

От 2 170 милиардери в света, 60% са станали такива сами, а тези, които са милиардери само от наследство са 20%.

2. Повечето от супер богатите хора в света са инвестиционни банкери

Вярно е, че секторът на финансите, банките и инвестициите е с най-много представители сред ултра-богатите – 19%, но за да направим заключение като горното, 19% не са достатъчни.

3. Технологичните милионери носят суичъри и са напуснали колежа без да се дипломират

Средната възраст на ултра-богатите в технологичната сфера е 54 г. Повечето от тях са с високо образовани. Технологичните милионери обаче са едва 4.1% от всички в света. Това е доста малък процент, предвид медийното внимание, което получават.

4. Трябва да си учил в колеж от Айви лигата, за да станеш ултра богат.

Макар че Харвард е на първо място като университет с най-много ултра-богати възпитаници, те все пак са малко като процент от всички.

Само 3.5% от ултра-богатите са завършили университет от Айви лигата.

5. Богатите не страдат заради проблемите на икономиката

Между 2008 и 2009 година богатството на тези хора е намаляло с 22%, а броят на ултра-богатите хора е спаднал с 20%. Да, те не са останали на улицата, но са претърпели много големи като сума загуба.

6. Най-много се увеличава броят на богаташите в Китай

Миналата година броят на ултра-богатите в Китай и размерът на тяхното състояние всъщност намаляха. В САЩ все още има 3 пъти повече ултра-богати, отколкото в Китай. На азиатската държава ще са необходими поне 20 години, за да настигне САЩ.

7. Богатите са стиснати

Средностатистическият ултра-богат човек дарява 25 млн. долара през живота си, като тази сума се увеличава до 100 млн. долара за милиардерите.

8. Всички те пътуват с частни самолети и яхти

Всъщност само около 20% от ултра-богатите могат да си позволят яхта над 30 метра. Супер яхта могат да си позволят едва 40 000 души в света.

Повечето от тях наемат чартърни полети за пътуване или просто летят в първа класа. Поддръжката на собствен самолет не е за всеки.