Да си съдия, в който и да е спорт, не е лека работа, още повече във футбола, където проявяващите неуважение футболисти, вражески настроените фенове и огромното медийно внимание пораждат въпроса какъв тип човек би искал съзнателно да бъде в тази неблагодарна роля.

Любовта към спорта е необходимо условие, но в случая с шведския съдия Йонас Ериксон, който ще ръководи мача от Световното първенство между САЩ и Гана тази нощ, човек се чуди колко точно Ериксон трябва да обича футбола, след като има успешна кариера в друга сфера и е милионер.

Вярно е, че много съдии ръководят мачове като хоби, но рядко се случва съдия да е толкова успял в живота. Ериксон е бивш акционер в шведска медийна компания с офиси в Стокхол, Хонконг и Дубай. Той продава своя 15-процентен дял в компанията преди години за около 10 млн. долара.

И докато мнозина биха се пенсионирали с подобна сума, Ериксон решава да смени попрището, заявявайки по този въпрос: "Имах фантастичен живот като бизнесмен, но от 2011 г. съм се посветил на това да бъда професионален съдия и се наслаждавам истински на живота."

Ериксон е уверен и всяващ респект съдия, като изключим няколко спорни неговия отсъждания. Сред тях е и сблъсъкът с треньора на Манчестър Сити Мануел Пелегрини, след като Ериксон изгони защитника Мартин Демикелис по време на ключов мач от Шампионската лига срещу Барселона.

Тогава Пелегрини коментира следното: "Не е добра идея на такъв важен мач да се слага съдия от Швеция ."

Банковата сметка на Ериксон може да е по-голяма от тези на някои футболисти, но това не го прави по-малко отдаден на играта. Всъщност на фона на разследванията за уговаряне на мачове и предлагане на подкупи, които занимават медиите в цял свят, Ериксон може би ще се окаже идеалният съдия.

Както казва самият той: "Всичките тези пари не са променили нищо. Най-доброто нещо, което правя в живота си, е да свиря футболни мачове."