Ректорът на Руската икономическа школа и бивш вицепремиер на България Симеон Дянков публикува книгата си Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account (Кризата на Еврото. Поглед отвътре).

Издание на базирания във Вашингтон Институт за международна икономика „Питърсън”, книгата излиза в Европа на 23 юни. Симеон Дянков започва представянето й с премиери в Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Франция.

Дянков анализира причините за кризата, проследява събитията зад вратите на Екофин и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове.

„Симеон Дянков ни отвежда в дълбините на неотминалите ни тревоги и допринася значително към европейския дебат за реформите”, казва шведския финансов министър Андрес Борг, който заедно с Лешек Балцерович е сред първите рецензенти на книгата.

Дянков търси отговори къде е пределът на идеята за обединена Европа и дали решенията са в повече централизирана политика.

Привърженик на единния банков надзор при равнопоставеност на участниците, противник на данъчната хармонизация и оптимист за еврото, бившият финансов министър на България развива четири идеи за стабилна обща валута: приемане на еврото от бъдещи страни-членки още с влизането им в ЕС; въвеждане на правила за финансова стабилност в националните законодателства; намаляване на тежестите за бизнеса; неизбежни структурни реформи в администрацията, осигурителните системи и пазара на труда.

„Институциите не бяха подготвени да се справят. Решенията се вземаха бавно и с недостатъчно разбиране какво става с икономиките по места”, отбелязва Дянков. „Изгуби се време в тактики на изчакването. Имаше и сочене с пръст на обичайните заподозрени - американските банки, рейтинговите агенции, политиците от Южна Европа, докато проблемът беше другаде.”

„Малцина са открехвали завесата към битката на идеи и характери в Брюксел и малцина пишат с такава яснота на анализа”, казва Адам Поузън, президент на Института за международна икономика „Питърсън”.

Симеон Дянков отделя място и за процесите и събитията у нас - от формирането на правителството през 2009 г. до драматичните дни на оставка насред февруарските протести. Бившият вицепремиер прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата.

Дянков анализира какво страната ни загуби от забавените реформи, като търси и исторически причини в липсата на лустрация и запазено влияние на старите служби.