На тях няма буйни зелени гори или голи, красиви плажове. Тези малки парчета земя са претъпкани със сгради, пътища и хора.

Това са 10 от най-гъсто населените острови в света:

Санта Крус дел Ислот

Това неофициално е най-претъпканият остров в света. До него се стига след един час плаване по вода от карибския бряг на Колумбия.

На острова се намират около 90 къщи, разположени върху площ от около 1 хектар. Населяват го 700 души, като броят им скача до 1200, когато посещаващите средно училище деца се върнат в домовете си.

На острова няма плаж, басейни или хотели. Тук не съществува дори гробище – мъртвите се полагат в земята на съседния остров. Не разполагат дори с футболно игрище, а площадът на Санта Крус е с размерите на половин тенис корт.

На острова няма електричество, кораб носи продукти веднъж на три седмици, а местните задоволяват повечето си потребности от морето.

Въпреки тези проблеми, това е изключително спокойно място, на което никой не заключва вратите си, а вечер съседите се събират, за да гледат заедно популярните сапунени сериали.

Хонконг

На Хонконг живеят 1.2 млн. души. Тук се падат средно по 6400 души на всеки кв. км.

Населението е силно концентрирано по протежение на северния бряг. Тук повечето хора живеят в небостъргачи – няма място за по-ниски сгради.

Вижте още: Най-голямата панелка в света

Манхатън

Островът в устието на река Хъдсън е най-гъсто населеният и най-старият квартал на Ню Йорк. На него живеят 1.58 милиона, а гъстотата на населението е 26 924 жители на квадратен километър – повече, отколкото във всеки друг американски град.

Манхатън е третият по големина квартал на Ню Йорк по население, но най-малкият по площ от 87.46 кв. км.

Той е най-големият търговски, финансов и културен център на Съединените щати. Дом на Wall Street, Нюйоркската фондова борса и NASDAQ. Много от големите радио, телевизионни и телекомуникационни компании в САЩ са базирани тук.

На острова се намира и седалището на Организацията на обединените нации (ООН).

Остров Солсет

Островът се намира в Арабско море на западния бряг на Индия. Мегаполисът Мумбай, разположен на негова територия, го прави едно от най-гъсто населените места в света.

Той има около 15.1 милиона жители, живеещи на площ от около 619 кв. км, като гъстотата на населението е 24 414 души на кв. км.

Островът е населен още от каменната епоха от риболовна общност. Постепенно той се превръща във важен търговски център и на него през 19 век са построени железопътни виадукти и пътни мостове, които го свързват с контитента.

Венеция

Венеция в Североизточна Италия е разположена върху група от 118 малки острова, разделени от канали и свързани с мостове.

Градът се намира в блатистата Венецианска лагуна, която се простира по протежение на бреговата линия между устията на две реки.

Венеция е известна с красотата си и е една от най-популярните туристически дестинации в света. Градът е една от великите сили през Средновековието и Ренесанса.

Във Венеция живеят 270 098 души на 412 кв. км. Плътността на квадратен километър е 658 души.

Жоал-Фадиут

Това е град в Сенегал, на югоизток от Дакар. Жоал се намира на континента, докато Фадиут, свързан с мост, е разположен на остров, богат на мидени черупки, използвани в местната архитектура и занаяти.

Той е без моторизиран транспорт. Основните икономически дейности за жителите на островната част са риболовът и отглеждането на ориз.

Островът е дом на 39 000 жители.

Мале

Намиращ се в южния край на северния атол Мале, едноименният град е столицата и най-гъсто населеното селище в Република Малдиви.

Централният остров е силно урбанизиран – тук сградите заемат всеки сантиметър площ. Малко по-малко от една трета от населението на страната живее в столицата, а жителите са се увеличили от 20 000 души през 1987 г. до 100 000 души през 2006 г.

Мале е дом на много чуждестранни работници и център на администрацията на страната.

Вижте още: 5 от най-отдалечените обитавани тропически острова

Ебайе

Това е най-гъсто населеният остров от атола Куаджалейн на Маршаловите острови.

Разположен върху 360 000 кв. м земя, той има население от повече от 15 хиляди души. Над 50% от тях са под 18-годишна възраст.

Василиевски остров

Намира се в руския град Санкт Петербург. Той е разделен от река Смоленка от друг остров – Декабристов. Заедно те образуват административно подразделение на града.

Островът е с население от 203 181 души. На него е разположена голяма част от историческия център на града. Два от най-известните мостове на Санкт Петербург го свързват с континенталната част.

Географски, островът се състои от две основни части. На юг и на изток сградите са стари, датиращи от 18 и 19 век. Тази част на острова се отличава с правоъгълна мрежа от улици, първоначално предназначени да бъдат канали, както във Венеция.

Любек

Това е вторият по големина град в северната част на Германия и едно от най-големите пристанища на страната.

Той е в списъка на ЮНЕСКО заради архитектурното си наследство. Има население от 213 983 души.